GALERİ
Topçu Kışlası’na Karşı 50 Bin İmza

BIANET.ORG: Taksim Dayanışması topladığı 50 bin imzayı, Taksim Gezi Parkı’na yapılacak Topçu Kışlası projesiyle ilgili bir iki gün içinde karar vermesi beklenen kurula teslim etti.

 Taksim Dayanışması, Taksim Gezi Parkı'na yapılacak Topçu Kışlası projesine karşı 50 bin imzayı, Ä°stanbul II Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na teslim etti.

Sivil toplum örgütlerinin Taksim'i insansızlaÅŸtıracak diyerek karşı çıktığı meydan düzenlemesi için trafiÄŸi yer altına indirecek dalış tünellerinin Tarlabaşı -  Harbiye hattı için inÅŸaat 1,5 aydır devam ediyor.

Gezi Parkı'na yeniden inÅŸası öngörülen içinde buz pisti olacak Topçu Kışlası projesi için ise gözler Koruma Kurulu'nda. Kurulun bir iki gün içinde projeyle ilgili kararını açıklaması bekleniyor.

Taksim'de inÅŸaat baÅŸladığından beri nöbet tutan Taksim Dayanışması, hem meydan düzenlemesi hem de Gezi Parkı'nın Topçu Kışlası'nın yeniden inÅŸası için yok edilmesine karşı 50 bin imza topladı.

"Gezi Parkı karar olmadan tahrip ediliyor"

Bugün Eminönü'nde kurul önünde toplanan Taksim Dayanışması adına açıklamayı okuyan mimar Cem Tüzün, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nın koruma kurullarınca bir bütün olarak koruma altına alınmış kültür varlığı ve kentin en önemli kamusal alanı olduÄŸunu hatırlattı.

Tüzün, özellikle Gezi Parkı için herhangi onaylanmış bir karar olmamasına raÄŸmen parkın ÅŸantiyeye çevrilip tahrip edildiÄŸini belirtti.

Taksim'in, daha bütüncül bir yaklaşımla, sahip olduÄŸu sosyal, tarihi, toplumsal, kültürel ve ekolojik deÄŸerler göz önünde bulundurularak, evrensel kuram ve kurallara uygun olarak düzenlenmesi gerektiÄŸini belirten Tüzün, imza veren yurttaÅŸların taleplerinin gözönüne alınarak bu projenin durdurulmasını talep etti.

Bugünkü Gezi Parkı'nın yerinde bulunan Taksim Topçu Kışlası 1830'da inÅŸa edilmeye baÅŸlandı. AÅŸama aÅŸama iÅŸlevini yitirerek son olarak 1940'da Lütfi Kırdar döneminde meydan düzenlemeleri sırasında tamamen yıktırıldı. (NV)

 

* Gezi Parkı'nın eski halinden bir görüntü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Gezi Parkı'nın son halİ



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim