GALERİ
Ertuğrul Günay’dan Topçu Kışlası’na eleştiri

RADİKAL: Günay, Çamlıca’ya ’cesameti değil zarafeti öne çıkan’ bir cami önerirken ’Ak Mescit’i örnek gösterdi.

 Kültür ve Turizm Bakanı ErtuÄŸrul Günay , Çamlıca’ya yapılacak cami tartışmalarına, “Öyle mücevher gibi bir ÅŸey yapalım, cesameti deÄŸil, zarafetiyle ortaya çıksın, hatta bence Ak Mescit olsun adı” sözleriyle katıldı. 
Mimarlar ve Mühendisler Grubu’nun çalışma toplantısına katılan Günay’a, Çamlıca Tepesi’ne yapılması planlanan cami de soruldu. “Üsküdar’ın tepesinde bir cami olmaz mı? Olur. Olmalı da”diyen Günay, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: 
“BoÄŸaz’daki camilere bakıyorum, birer mücevher gibi dizilmiÅŸ. BoÄŸaz’ın kıyısında gerdanlık gibi. Hiçbiri BoÄŸaz’a basmıyor. Hiçbiri BoÄŸaz’ın görkemiyle yarışmaya kalkmıyor. Halbuki yapardınız BoÄŸaz’a bir büyük cami, her ÅŸey ondan ibaret. Onu yapmamışlar. Bence tepeye yaptığımız da o yeÅŸillik içinde, alnın tacı gibi bir ÅŸey olmalı. Tacın içindeki o yakut gibi bir ÅŸey olmalı. Cesametiyle deÄŸil, zarafetiyle öne çıkmalı. Öyle bir ÅŸey yaptığınızda ayaÄŸa kalkar alkışlarız. Ama bugünkü beton tekniÄŸiyle daha büyüÄŸünü yapmaya çalışıyorsanız, yaparsın, Gökkafes’i yapanlar bugün utanıyor.” 
Çamlıca camisi için kendisinin de kapalı kapılar ardında bir öneri getirdiÄŸini açıklayan Günay, orijinali Kırım’da bulunan, yakın zamanda aynı adla bir örneÄŸi de Tataristan’ın Bulgar kentinde inÅŸa edilen Ak Mescit’in bir benzerinin, Çamlıca’ya inÅŸa edilmesini teklif ettiÄŸini bildirdi. ErtuÄŸrul Günay, “Çok büyük deÄŸil ama çok güzel. Mermer, parlak deÄŸil, mat. Ama pırıl pırıl. Böyle mücevher gibi bir ÅŸey yapalım, cesameti deÄŸil, zarafetiyle ortaya çıksın, pırıl pırıl olsun, o tacın yakutu gibi, orada bir yerde gözüksün, hatta bence Ak Mescit olsun adı” diye konuÅŸtu. 

Topçu Kışlası’na eleÅŸtiri 

Günay, Taksim’e inÅŸa edilecekTopçu Kışlası’nın da Ä°stanbul ’un geleneksel mimarisiyle özdeÅŸleÅŸmiÅŸ bir yapı olmadığını belirtti: 
“Basına yapılan fotoÄŸraf servisleri doÄŸru deÄŸil. Kışlanın özgün mimarisi, 1800’lerin ortasında Kirkor Balyan tarafından yapılmış ve bir Rus - Hint mimarisi denemesi. Gidin aynısını Moskova ’da göreceksiniz. Her tarafta soÄŸan kuleler var. Basına yapılan servislerde bu soÄŸan kuleler kaldırılmış. Ben diyorum ki 70 yıldır aÄŸaçlar var, o aÄŸaçları yok etmeyelim.” 
Bakan Günay, bir soru üzerine Taksim’e caminin ise günümüzdeki nüfus dikkate alındığında bir ihtiyaç olduÄŸunu söyledi. ( RADÄ°KAL / Ä°STAHBUL)

 

 

 



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim