GALERİ
Dikkat çivi çıkabilir, insan uçabilir

HÜRRİYET: Bütün itiraz ve eleştirilere rağmen Taksim meydanını yenileme çalışması başladı. Pek çok görünmez tehlikenin ne yetkililer ne de vatandaşlar farkında.

Demet Cengiz /10.11.2012

PerÅŸembe akÅŸamı Milano’dan gelecek bir arkadaşımı karşılamak için Taksim meydanına gittim. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan HavataÅŸ durağının da yeri deÄŸiÅŸmiÅŸ. AKM’nin karşısına alınmış ama bundan kimsenin haberi yok. Hem havalimanına gitmek için otobüse binmek isteyenler hem de gelen yolcuları karşılamak isteyenler, ben dahil, deyim yerindeyse deli danalar gibi dolanıyordu. Bilgi almak için gittiÄŸimiz iki Ä°ETT hareket amirliÄŸindeki personelin yüzünden düÅŸen de bin parça.

Sabiha Gökçen’den gelecek otobüsün nerede durduÄŸunu öÄŸrenmek için birkaç tur attım meydanda ve bu turlar esnasında üzerinde çivi olan bir tahta parçasına bastım.

Çöp atacak yer yok

Çivili tahtayı elime aldım ve bir çöp sepeti bulup atarım umuduyla bir süre daha dolandım. Ama ne çöp sepeti bulabildim ne de bırakabileceÄŸim emniyetli bir yer. Fakat bir süre sonra çivili sopayla gezdiÄŸim için insanların bana tuhaf tuhaf baktığını görünce panikledim. Ä°nsanlara zarar vermeyeceÄŸini düÅŸündüÄŸüm bir noktaya tahta parçasını bıraktım. Simit satan küçük bir çocuktan, birkaç gündür epey bir kiÅŸinin ayağına çivi battığını öÄŸrendim.

Yer yer çöplere, sık sık da çamurlara basarak yürümek zorundasınız meydanda. Özellikle topuklu ayakkabıyla gezen kadınların büyük acı çektiklerini söylemeliyim. Taksime gidecekseniz mümkünse, daÄŸ sporlarına uygun ayakkabılar giyin. Yoksa her an kayıp yere kapaklanabilirsiniz. Bazı giriÅŸ ve çıkışları kapatıldığı için metronun mevcut kapılarında da izdiham oluÅŸmuÅŸ. 

BuluÅŸma yerleri yok oldu

Aynı akÅŸam zirvesinde olan Ä°stanbul trafiÄŸinde 3 saat geçiren arkadaşım Catia nihayet Taksim’e vardı. Yanında yolda tanıştığı Amerikalı Ammelie vardı. Ammelie, meydandaki McDonald’s önünde arkadaşıyla buluÅŸacağını söyleyip, benden tarif istedi. Ona inÅŸaat çalışmaları nedeniyle McDonald’s’ın artık orada olmadığını anlatmakta güçlük çektim. Çalışmayan telefonu nedeniyle arkadaşını da arayamıyordu. Arakadaşını telefonumdan arayıp, The Marmara otelinin altındaki Starbucks’ta bir buluÅŸma ayarladım. BuluÅŸma yerleri bir anda ortadan kalktığı için panik yaÅŸayan 10 kadar turiste de aynı biçimde yardım ettim.

Mağazaların zararı

Taksim Meydanı’ndan baÅŸlayarak Cumhuriyet Caddesi’ne uzanan ve Tarlabaşı tarafında meÅŸhur çiçekçilerin durduÄŸu alandan Ä°stiklal Caddesi’ne doÄŸru iki parçalı biçimde Taksim meydanı tahta duvarlarla çevrilmiÅŸ. Bu civarda bulunan esnaf için yetkililer herhangi bir önlem almış mı, merak ettim. McDonald’s, Türkiye’deki ilk restoranını bu meydanda açmıştı ve hâlâ en çok ciro yaptığı ÅŸubelerinden birinin bir anda buharlaÅŸmasından kaynaklanan zararı, nasıl gidermeyi düÅŸünüyor acaba? Yanındaki Simit Sarayı ve kebapçılar için de aynı soru aklımdan geçti. Buradaki maÄŸaza ve restoranların herhangi bir kuruma karşı tazminat davası açıp açmayacaklarını da merak ediyorum.



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim