GALERİ
Taksim’e ‘arkeoloji’ molası

MİLLİYET: Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi çalışması, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun “Önce arkeolojik çalışma yapılsın” kararı nedeniyle geçici olarak durduruldu.

MÄ°LLÄ°YET / 11.11.2012

Radikal gazetesinde dün yayımlanan habere göre; Taksim Meydanı YayalaÅŸtırma Projesi kapsamında ilk etap olarak Cumhuriyet Caddesi ile Tarlabaşı Caddesi arasındaki dalış tünelleri için Ä°stanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında uygulamanın müze denetiminde yapılması istendi. Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri, ihaleyi kazanan Kalyon Ä°nÅŸaat yetkililerini çağırarak inÅŸaat çalışmalarına baÅŸlayabilmeleri için müze arkeologlarının sondajkazıları yapacağını bildirdi.

Bu aÅŸamada “elle” yapılacak sondaj kazılarında kültür varlığına rastlanılması halinde ise kazılar geniÅŸletilecek. 8 ayda bitirilmesi planlanan tünel inÅŸaatlarının elle kazı halinde bu sürede bitirilmesi mümkün görünmüyor.

Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi arÅŸivine göre Cumhuriyet Caddesi ve yakınında kültür varlığı bulunuyor. Su mahzeninin arkasında bulunan ve KasımpaÅŸaspor tarafından iÅŸletilen otopark alanında 2000-2001arasında yapılan kazılarda Ce-neviz mezarlarına rastlanıldı. Mezarlığın otopark ve projealanını da kapsayarak Talimhane’ye doÄŸru devam ettiÄŸi düÅŸünülüyor. AKM yapılırken 5’inci yüzyıla ait lahitler de bulunmuÅŸtu.



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim