GALERİ
Taksim projesi deÄŸiÅŸti

Taksim’in kaderi bu hafta netleşiyor. Vatan Gazetesinden Nebahat KOÇ’un haberi

 Taksim’in kaderi bu hafta netleÅŸiyor. Taksim Meydanı düzenleme projesinin ilk etabını oluÅŸturan Tarlabaşı-Harbiye Caddesi arasında yapılacak ‘battı çıktı tüneli’ için ilk kazma bu hafta vurulacak.

Taksim’e kazmanın vurulması için Ä°stanbul II. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun nihai kararı bekleniyor. Kurul, kararını yarınki toplantıda verecek. Projenin diÄŸer ayağını oluÅŸturan GümüÅŸsuyu-Mete Caddesi ile Sıraselviler tünellerinden ise vazgeçileceÄŸi iddia ediliyor. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Can’ın baÅŸkanı olduÄŸu kurul, Tarlabaşı-Harbiye tüneli kararıyla birlikte, projenin diÄŸer ayağını oluÅŸturan Sıraselviler ile GümüÅŸsuyu-Mete Caddesi arasındaki tünellerin projede yer alıp almayacağına da karar verecek. 

Taksim 240 günde deÄŸiÅŸecek

YayalaÅŸtırma için açılacak ilk tünel olan Tarlabaşı-Harbiye arasındaki trafiÄŸin yer altına alınması projesinin ihalesini geçtiÄŸimiz günlerde, 51 milyon 555 bin 370 TL’yle Kalyon Ä°nÅŸaat kazanmıştı. Çalışma süresince Cumhuriyet Caddesi, araç trafiÄŸine kapatılacak. 240 günde tamamlanması planlanan çalışmayla, oteller bölgesi olan Talimhane’yle meydanın bütünleÅŸmesi saÄŸlanacak. Düzenlemenin ikinci etabını oluÅŸturan GümüÅŸsuyu, Sıraselviler ve Mete Caddesi’nden geçecek battı-çıktı tünellerinin yapımına, kurul üyelerinin bazıları sıcak bakmadığı için vazgeçildiÄŸi öÄŸrenildi. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ da, kurulun tünel projesinden tedirgin olduÄŸunu ifade etmiÅŸti. 

Karar projeden sonra verilecek

5 ay önce görevinden ayrılan 2 No’lu kurulun eski baÅŸkanı Prof. Dr. Mete Tapan, 1/1000’lik plan notunda “Esas karar, uygulama projeleri geldikten sonra verilecektir. Projenin gerçekleÅŸebilmesi için uygulamalarının kuruldan geçmesi lazım” ifadelerinin yazıldığını hatırlatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu: “Ben Taksim’in bir kısmının trafiÄŸinin yer altına alınmasından yanayım. Ancak, meydanın Sıraselviler gibi diÄŸer noktaların çevresiyle beraber bütün ele alınmalı. Taksim Ä°stanbul’un tek meydanı, simgesel deÄŸeri var.” Tünellerin Taksim Meydanı ile caddelerin bütünlüÄŸü açısından ciddi problemler yaratacağı için projeye karşı çıkıldığı, aslında kurulun kararı 3 hafta önce verdiÄŸi, ancak baskılar nedeniyle bu kararın çıkmadığı da öne sürüldü.



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim