|
Taksim’e kazma vurulursa...
Milliyet Gazetesi - Mehveş Evin / 03.10.2012: Sorum, İstanbul’da yaşayan veya yolu düşenlere... Son zamanlarda hiç Feriköy-Dolmabahçe tünelini kullandınız mı? Ya da Çağlayan Adliyesi’nden Mecidiyeköy’e yürüdünüz mü?
Sorum, Ä°stanbul’da yaÅŸayan veya yolu düÅŸenlere... Son zamanlarda hiç Feriköy-Dolmabahçe tünelini kullandınız mı? Ya da ÇaÄŸlayan Adliyesi’nden Mecidiyeköy’e yürüdünüz mü?
Biri evime, diÄŸeri iÅŸyerime yakın olduÄŸundan her iki güzergahı da sık kullanıyorum, bazen araçla, bazen yaya olarak. Taksim’i “yayalaÅŸtırma” adı altında tasarlanan proje hakkında bir fikir vermesi açısından anlatayım:
Dolmabahçe tüneli 2 yıl önce açıldığında bayram etmiÅŸtim. Çünkü Feriköy’den baÄŸlanıp BeÅŸiktaÅŸveya KabataÅŸ’a 10 dakikada ve trafiksiz gitmek mümkündü. Ne var ki tünel, akÅŸam saatlerinde daha giriÅŸinden itibaren kilit. Hele maç veya BaÅŸbakan’ın Dolmabahçe ofisi ziyareti varsa, kontağı kapatın daha iyi! Tünele giriÅŸte, kırmızı uyarı iÅŸaretleriyle “alternatif güzergah”ı kullanmamız tavsiye ediliyor. Tünel, havasız ve karanlık olduÄŸundan trafiÄŸin yoÄŸun olduÄŸu saatlerde içine girdiniz mi nefes alamayacağınız bir kabusa dönüÅŸüyor.
Peki alternatif güzergah ne? Taksim. Dalış tünelleriyle yerin altına inecek Taksim...
Yayanın Ä°stanbul’u
Gazete ÇaÄŸlayan’a taşındığından beri ÇaÄŸlayan’dan Mecidiyeköy’e veya tersi istikamete yürürken ciddi anlamda mücadele veriyorum. Kaldırım denen ÅŸey yok gibi. Olanlar yetmiyor veya ansızın kesiliveriyor. Ä°nsanlar yollara taşıyor, refüjlerden atlıyor. Her gün yüz binlerce insanın girip çıktığı Mecidiyeköy’ün trafiÄŸi, sabah ve akÅŸam saatlerinde kıpırdamıyor. Araç gürültüsü ve hava kirliliÄŸinden beyniniz yamuluyor. Etrafınıza baktığınızda tek görebileceÄŸiniz yeÅŸillik, eski mezarlık.
Bunları neden anlatıyorum? Söz konusu dalış tünelleri ve düzenlemeler, Ä°stanbul’un trafik derdini azaltmadı. Geçici çözümler olmakla kaldı. Kadir TopbaÅŸ baÅŸkanlığında ÅŸehrin en büyük kazanımı metro ve metrobüs oldu, ama ah, duraÄŸa medeni bir ÅŸekilde ulaÅŸabilirseniz!
Yaya açısından Ä°stanbul, her geçen gün daha berbat bir kente dönüÅŸüyor. Hatta insanları birbirinden nefret ettiriyor. Herkes birbirine küfür ediyor, kimse birbirine yol vermiyor çünkü tek dert, mümkün olduÄŸunca çabuk bir ÅŸekilde bu kabustan çıkabilmek.
Yolları kapatarak geçme lüksüne sahip “böyyükler” ve özel araçlarıyla, makam arabalarıyla dolaÅŸanlar bunu anlamaz, anlayamaz... Bu yüzden Ä°stanbul’a kuÅŸbakışı bakarak “aha ÅŸuranın trafiÄŸini yeraltına alalım da rahatlasın” demek onlar için kolay.
Ä°nsaf edin!
Taksim Meydanı projesinde, “kazma her an vurulabilir” haberleri çoÄŸaldı. Meselenin sadece trafiÄŸi rahatlatmak olmadığını herkes biliyor. En başından beri ülkenin ileri gelen mimar, ÅŸehir plancıları ve halkın karşı çıktığı bu proje, kentin trafiÄŸini hafifletmeyecek. Trafik için çok daha basit ve hesaplı çözümler dururken böylesine gösteriÅŸli bir yap-boza kalkışmanın baÅŸka anlamları var.
Defalarca yazdık: Taksim’i betonlaÅŸtırma ve insansızlaÅŸtırma projesi, ÅŸehrin merkezinin yeniden dizaynı demek. Buradaki yegane yeÅŸilliÄŸin, halkın kullandığı Gezi Parkı’nın, Topçu Kışlası’nın yeniden diriltilmesiyle dört duvar arasına sıkıştırılması demek...
Üstelik tüm bunlar, halkın görüÅŸüne baÅŸvurulmadan yapılıyor. Açıklama hazır: BaÅŸbakan istedi! Sorarım size, hangi dünya kentinde böyle bir ÅŸey yapılabilir?
Taksim’in neye benzeyeceÄŸini merak edenler, AK Parti sayfasındaki tanıtım linkine bir zahmet tıklasın. (http://www.akparti.org.tr/site/video/8291/taksim-meydani-projesi ) Burada, toplam nüfusun en fazla 3 milyon olduÄŸu bir kent hayal edilmiÅŸ olmalı. MaÅŸallah trafik yeraltından şıkır şıkır akıyor, insanlar karınca gibi beton meydanda dolanıyor. GerçeÄŸin böyle olmayacağını herkes biliyor. Meydana ulaÅŸmak, araç için de yaya için de her zamankinden zor olacak!
Bu mudur istediÄŸiniz Taksim? Ä°nsaf edin!
PROJENÄ°N ONAYI NEREDE?
Taksim Platformu, projeyle ilgili BüyükÅŸehir’e ve Kalyon Ä°nÅŸaat’a ÅŸu soruları yöneltiyor, ancak cevabını alamıyor:
1) II Numaralı Kurul’daki uygulama projesi onaylandı mı ki, kazma vurulabilsin?
2) Sayıştay aÅŸamasındaki ihale süreci ne durumda?
3) Tarlabaşı - Harbiye arasındaki tek tünelli proje nerede? Hangi kurullardan, ne zaman geçti?
4) Sn. Kadir TopbaÅŸ, Sıraselviler tünelinin aÄŸzının FiruzaÄŸa’dan açılmasını düÅŸündüklerini ifade etti. Bu deÄŸiÅŸiklik ne zaman, kiminle istiÅŸare edildi?
5) Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü “tünellerin yabancı uzmanlar tarafından gerekligörüldüÄŸünü” TopbaÅŸ’a söylemiÅŸ. BilmediÄŸimiz bir araÅŸtırma var ise, öÄŸrenmek, ikna edilmek hakkımız deÄŸil mi?
Bilgi ve imza kampanyasına katılmak için: www.taksimplatformu.org
|