GALERİ
Taksim’i yayalaştırma projesine protesto

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Taksim Meydanı'nın yayalaştırılması için aldığı karar protesto edildi. Taksim Meydanı'nda, ''Betonlaştırma, insansızlaştırma, kimliksizleştirme projesine karşı Taksim Dayanışması'

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisi'nin Taksim Meydanı'nın yayalaÅŸtırılması için aldığı karar protesto edildi. Taksim Meydanı'nda, ''BetonlaÅŸtırma, insansızlaÅŸtırma, kimliksizleÅŸtirme projesine karşı Taksim Dayanışması'' pankartının arkasında toplanan protestocu grup adına, TMMOB Åžehir Plancıları Odası Ä°stanbul Åžubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar bir açıklama yaptı.

Atlar, kentlerin kültürel kimliÄŸini ve toplumsal belleÄŸini oluÅŸturan, koruma altına alınmış kamusal alanların ortadan kaldırılmasını öngören projelerin hayata geçirildiÄŸini savundu.

Projeyle, Taksim'in merkezindeki park alanlarının betonlaÅŸacağını iddia eden Atlar, durumun düzeltilmesi için Taksim Dayanışması Platformu ve semt sakinlerince BüyükÅŸehir Belediyesi'ne çok sayıda itiraz dilekçesi iletildiÄŸini belirtti.

Taksim'in, koruma altına alınmış bir tarih ve kültür varlığı olduÄŸunu ifade eden Atlar, ''Hepimize açık, hepimizin hakkı olan, ÅŸehrimizin merkezindeki yegane park alanı, depremde sığındığımız Gezi Parkı elimizden alınmakta, aÄŸaçlar yürüme, buluÅŸma ve dinlenme alanları yine betonlaÅŸmaya kurban edilmeye çalışılmaktadır'' dedi.

Atlar, BüyükÅŸehir Belediyesi'nin, yarın Taksim Meydanı'nı yayalaÅŸtırma projesini ihaleye çıkartacağını söyleyerek, ''Demokrasi meydanımıza sahip çıkalım. Herkesi, yarın ihalenin yapılacağı BüyükÅŸehir Belediyesi'nin önünde toplanmaya davet ediyorum'' diye konuÅŸtu.

VatandaÅŸlara, üzerinde ''Taksim hepimizin'' yazan temsili tapu senetleri dağıtan gruptakilerden bazıları, Taksim Meydanı'nda oturma eylemi baÅŸlattı.

Yayalaştırma projesi

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Meclisi'nin, 16 Eylül 2011'de oy birliÄŸiyle kabul ettiÄŸi proje kapsamında, trafik tamamen yer altına alınarak Taksim Meydanı'nın Gezi Parkı ile bütünleÅŸmesi saÄŸlanacak. Meydanın ortasında kalan metro ve füniküler çıkışı da yanlara alınarak yayaların Ä°stiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'na kesintisiz eriÅŸimi gerçekleÅŸecek.

Meydana çıkan bütün trafik tamamen yer altına alınarak, Taksim Meydanı ve çevresinde parçalı ÅŸekilde bulunan yaya alanları birbirine kesintisiz baÄŸlanacak. Ulaşımda zaman zaman yaÅŸanan trafik de ortadan kalkacak.

Proje kapsamında, Tarlabaşı ve Cumhuriyet bulvarları araç trafiÄŸi, AKM önü ve Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı çevresinde bulunan araç yolları yer altına alınarak, bu alanlar yayalara bırakılacak. ''Oteller Bölgesi'' olarak bilinen Talimhane'den Ä°stiklal Caddesi'ne eriÅŸim trafiÄŸe takılmadan kesintisiz ÅŸekilde saÄŸlanacak. Projeyle 98 bin metrekarelik bir alan yayalaÅŸtırılmış olacak.

Haber 7

 



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim