GALERİ
Taksim Projesindeki Hatalar...

11.10.2013 / Beyza KURAL / Bianet

 

"Taksim Projesindeki Hataların Geri DönüÅŸü Yok"

Doç. Dr. Ergün Taksim’de otobüsler yolcu alırken oluÅŸan trafik, meydandaki gölet, trafik kazaları gibi sorunların projenin sorunlarından kaynaklandığını, geri dönüÅŸsüz olduÄŸunu söyledi.


 
Ä°stanbul - BÄ°A Haber Merkezi
11 Ekim 2013, Cuma 09:35
 
 
 
 

 

Taksim YayalaÅŸtırma Projesi tamamlandı. Tarlabaşı Bulvarı – Cumhuriyet Caddesi araç trafiÄŸinin dalış tüneliyle yer altına alındı, Taksim Meydanı “yayalaÅŸtı”.

Taksim’in yeni hali yeni sorunlar da getirdi. 25 Eylül’de ÅžiÅŸli’den Tarlabaşına yönüne giden motosikletli alt geçitte virajı alamayarak beton duvara çarptı, sürücü hayatını kaybetti. YaÄŸmurlar baÅŸladığında ise 3 Ekim’de Taksim Meydanı’nda ilk göletler oluÅŸtu.

Trafik üstte sıkışıyor

Meydan’daki otobüs duraklarının yeni yerlerinde otobüsler yolcu olurken trafiÄŸin sıkıştığı görülüyor. KonuÅŸtuÄŸumuz dolmuÅŸ ÅŸoförü tünelde trafiÄŸin rahat olduÄŸunu ancak yan yollarla birleÅŸen yerlerde trafiÄŸin sıkıştığını anlatıyor. Altgeçitte otobüs bekleyenler arasında yeni durumdan memnun olan da var olmayan da…

bianet’in konuÅŸtuÄŸu Ä°stanbul Teknik Üniversitesi Ä°nÅŸaat Fakültesi UlaÅŸtırma Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr. Murat Ergün ise sorunların kentin bir bütün olduÄŸunu dikkate almayan parçalı yaklaşımdan kaynaklandığını belirtiyor.

Bu anlayışla ve hızlı ÅŸekilde hazırlandığını söylediÄŸi projedeki problemlerin yol açtığı sorunların ise geri dönüÅŸsüz olduÄŸunu vurguluyor.

Bütüncül yaklaşılmamış

* Kent bir bütün ancak noktasal çözümler üretilmeye çalışılıyor. ‘Bugün varız yarın yokuz’ diyen parçacıl yaklaşım nedeniyle çözüm diye sunulanlar çözüm olmuyor.

* KavÅŸaklar çözüm deÄŸil. Birini iyi yapsanız da diÄŸer kavÅŸakta yoÄŸunluk daha çabuk yaÅŸanıyor, kuyruklanma artıyor. Bu tip çalışmalarda ana arterler düÅŸünülmeli. Yapılan, planlama ilkelerine aykırı.

* Otobüslerin ve taksilerin yolcu aldığı yerlerde arkadan gelen trafiÄŸin sıkıştığı, otobüslerin de dönüÅŸlerde zorlandığı görülüyor. DönüÅŸler geometrik olarak problemli. Yeterince dönüÅŸ çapı yok, yeterince cep de yapılmamış.

Göller tekrar karşımıza çıkacak

* Proje düzgün yapılmadığında, üzerinde uzun süre düÅŸünülmeden iÅŸleme konulduÄŸunda yüzeysel suların dranajına dair hesaplamalar unutuluyor. Bunun geri dönüÅŸü yok. Mühendislik hatası nedeniyle oluÅŸan eÄŸim her yaÄŸmurda aynı suyla karşılaÅŸmaya yol açar.

Kış gelince kazalar artacak

* Tünel giriÅŸindeki kazalara kurbaların (dönüÅŸ) fazla olması ve hız denetiminin eksikliÄŸi neden oluyor. Kış ve don olduÄŸunda kayganlık  ve kazalar artacak.  Daha düz kesimler yapılmalıydı dönüÅŸlerde. Burada projelendirme hatası var. Hız denetimi çok iyi yapılmalı.

* YapılaÅŸma ve nüfus arttıkça trafik sorunu daha da artacak. Bunun çözümü daha çok alanda daha hızlı raylı sistemi yapmak. (BK)

 
 



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim