GALERİ
TAKSÄ°M' e BARIÅž GELSÄ°N!

Taksim Platformu, 'İnsani İstanbul Projesi'ni partilere götürecek

Taksim Platformu’nun hazırladığı alternatif “Ä°nsani Ä°stanbul Projesi” BDP, CHP, AKP ve MHP’ye götürülerek ortak bir anlaÅŸma zemini aranacak

 
 

T24 / Taksim Platformu, hazırladığı alternatif Taksim projesini önce AKP'ye daha sonra da CHP, MHP ve BDP'yle görüÅŸecek.

Uzmanların yoÄŸun eleÅŸtirisi ve sivil toplum kuruluÅŸlarının direniÅŸine raÄŸmen “Taksim Projesi” adı altında baÅŸlatılan kazılar devam ediyor. Ancak kazılar devam ederken sivil toplum kuruluÅŸları da çalışmalarına hız verdi.

Serkan AyazoÄŸlu'nun Taraf'taki haberine göre, geçen hafta Taksim gönüllüleri “Taksim Gezi Parkı Koruma ve GüzelleÅŸtirme DerneÄŸi”nin kurulduÄŸunu yaptığı basın toplantısıyla ilan etmiÅŸti. Bu kez de Taksim Platformu Taksim için hazırladığı alternatif projesini tüm siyasi partilere anlatmaya hazırlanıyor.

Ä°lk hedef projeyi iktidar partisi AKP’ye anlatmak. Ardından CHP, MHP, BDP gibi muhalefet partilerinin de aralarında bulunduÄŸu tüm siyasi partilere proje anlatılarak anlaÅŸma zemini aranacak.

Projeye Betül Tanbay, Murat Belge, Lale Mansur, Tarhan Erdem, Vasfi Kortun, Cengiz Aktar, Pelin Batu gibi isimler destek verirken, siyasi partiler ile görüÅŸmelere katılacak heyet bu isimlerin arasından belirlenecek.


Dünyadan örnekler incelendi


Londra Greenway, EskiÅŸehir Porsuk Çayı, Seul Cheonggyecheon gibi dünyadan birçok uygulama incelenerek hazırlanan projede, NiÅŸantaşı- BeyoÄŸlu arasındaki alan kısmen araç trafiÄŸinden arındırılarak, caddeler mahalleler birbirine baÄŸlanıyor, insan ve yürüme odaklı yaklaşımda içinde yeÅŸil alanlar bulunan kültür vadisi yeniden canlandırılıyor. Proje diÄŸer bölgeler için örnek olacak bir yönetim planı olması açısından da önem arz ediyor. Vadinin rekreasyon ve kültür alanını canlandırmak için pilot bölge olarak seçilmesinin birçok sebebi var. Bu sebeplerin arasında buradaki yeÅŸil alanlar önemli yer tutuyor. Bunun yanında Taksim, Kongre, Ä°TÜ, NiÅŸantaşı gibi yaÅŸam ve kültürün aktif merkezlerin de burada bulunması önemli etkenlerden.


Çok aktörlü katılım ÅŸart


Proje ile birlikte Taksim Meydanı, NiÅŸantaşı/Maçka Parkı birbirine baÄŸlanırken park ve yeÅŸillendirilmiÅŸ alanlar boyunca kentsel yeÅŸil bir yol yaratılıyor. Projenin gerçekleÅŸmesi için çok aktörlü, karma bütçe kullanabilen bir yapı gerekiyor. Ä°stanbul, ÅžiÅŸli, BeyoÄŸlu, BeÅŸiktaÅŸ Belediyeleri’nin yanı sıra Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Sivil Toplum KuruluÅŸları, özel sektörün de aktif olarak katılımda yer alması gerekiyor.


Tüm partilerle görüÅŸeceÄŸiz


Taksim Platformu’ndan yapılan açıklamada alternatif projelerinin her ÅŸeyden önce insani odaklı olduÄŸu belirtilerek, “Temelde kent yönetiminin, önce kent halkıyla iliÅŸki kurmasını, onun ihtiyaçlarını, imkânlarını, isteklerini dikkate alacak bir kamusal iÅŸleyiÅŸ modeli oluÅŸturmasını hedefliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bütün siyasal partilerle görüÅŸmelere baÅŸlandığı belirtilen açıklama ÅŸöyle dendi:

“Amacımız siyasal parti yöneticilerinin kendi baÅŸarıları için katılım alanını geniÅŸletmesi, bu yaratıcı üretim olanağından yararlanması. Ä°nsanî Ä°stanbul Projesi bu nedenle, hangi siyasal görüÅŸten olursa olsun herkese ve baÅŸta da siyasetçilere açık. BaÅŸarılı olmaları, halkı yanlarına alabilmeleri için...”



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim