GALERİ
Çile büyüyerek devam ediyor

SOL.ORG.TR: Çile büyüyerek devam ediyor; Bu aralar Taksim'e gelmeyin!

 Taksim projesinin uygulanmaya baÅŸlaması ile Taksim’de yaÅŸanan kargaÅŸa üst boyutlara ulaÅŸmış durumda. Taksim Dayanışması'nın bugünkü bülteninde projenin tamamlanması halinde bu çilenin kalıcı hale geleceÄŸi vurgulandı.

Taksim projesinin uygulanmaya baÅŸlaması ile Taksim’de yaÅŸanan kargaÅŸa üst boyutlara ulaÅŸmış durumda. Plansız, programsız ve hukuksuzluk içinde yürütülmeye devam eden çalışmalar meydanı tehlikeli bir ÅŸantiyeye dönüÅŸtürmüÅŸken, Taksim Dayanışması'nın bugünkü bülteninde yaÅŸanan hukuksuzluklara dikkat çekildi ve Taksim’de yayaların ÅŸu an çektiÄŸi çilenin, proje tamamlanınca kalıcı hale geleceÄŸi vurgulandı.

Taksim dayanışması "Taksim için Taksim'de Nöbetteyiz!" eyleminin 3. gününü doldurduÄŸunu belirterek ÅŸunları kaydetti:

“Nöbetin 3. günü olan 6 Kasım Salı saat 18:00’de Taksim PTT’nin önünde buluÅŸanlar, …Taksim talanının yeni bir boyutuyla karşılaÅŸtılar: Taksim Meydanının Cumhuriyet Caddesi baÄŸlantısından itibaren, Gezi Parkı’nın altında yer alan dükkanların bulunduÄŸu sıra çepeçevre ÅŸantiye paravanlarıyla kapatılmış, bölgeye ulaÅŸmak için paravanların arasından, ancak bir kiÅŸinin geçebileceÄŸi kadar dar bir açıklık bırakılmıştı. Ekli fotoÄŸraflarda da görüldüÄŸü gibi insanlar daracık açıklıktan geçebilmek için yığılmalar yaşıyor, geçebilen de kendisini can güvenliÄŸini tehdit edecek ÅŸekilde, trafiÄŸin aktığı asfaltın ortasında buluyordu.

taksim_icin_haber_1.jpg

Esasen bu durum, Cumhuriyet Caddesi’nde yapmakta ısrar edilen tünelin battı-çıktıları tamamlandıktan sonra meydana gerçekten nasıl ulaÅŸabileceÄŸimizin bir simülasyonu gibiydi. Hukuk çiÄŸnenerek, uzmanların ve halkın görüÅŸleri göz ardı edilerek dayatılan Taksim planında, dalış tünellerinin yanında bırakılan yaya kaldırımları da ancak bu kadar geniÅŸlikte aslında: Sözde yayalaÅŸtırılacak Taksim’de yayalar için aslında öngörülen de, bir yanda tünel yarıklarının uçurumu, diÄŸer yanda Cumhuriyet Caddesi sırasındaki binalar arasında sıkışacak iÅŸte böyle yaklaşık 1 m. geniÅŸliÄŸinde koridorlardan meydana ulaÅŸmaları. Dolayısıyla bu uygulama Taksim nöbetçilerine, paravan önünde yığılan, geçebilirse de kendisini asfaltın ortasında bulan insanlara, kendilerini nasıl bir “YayalaÅŸtırılmış Taksim” beklediÄŸini uygulamalı olarak anlatma imkânı verdi. Paravandan geçen, soluÄŸu Taksim Nöbetçilerinin imza masasının önünde aldı, nöbetin 3. gününde destek imzaları çığ gibi büyüdü.”

Belediye hukuk dinlemiyor 
Belediye ihbarname göndererek esnaftan dükkânlarını boÅŸaltmasını talep etmiÅŸ, ancak esnafın konuyu yargıya taşıması üzerine tahliye iÅŸlemi dava sonlandırılana kadar durdurulmuÅŸtu. Belediye ise adeta bu durumun acısını çıkarırcasına iÅŸyerlerinin önünü perdeleyerek esnafı cezalandırmış durumda. Taksim Dayanışması’nın bugünkü bülteninde, belediye çalışanlarının bu durumu “burası ÅŸantiye alanı” diyerek savunduÄŸu bu savunmansın ise açıkça hukukun ihlali anlamı geldiÄŸi vurgulanıyor:

“Belediye bir zaman önce kiracısı olan Gezi Parkı esnafına dükkânları hemen boÅŸaltmaları için tahliye ihbarnameleri göndermiÅŸti. Bu apar topar kapıya konma giriÅŸimine karşı esnaf kiracılığın tespiti davaları açmış, mahkeme de dava sonuna kadar kiracılığın devam etmesine iliÅŸkin tedbir kararı almış durumdaydı. Yani halen süren davalar sonuçlanana kadar bu dükkanlardaki esnaf faaliyetine devam etmek hakkını elde etmiÅŸ bulunuyordu. Ancak burada da mahkeme kararını beklemeye hiç niyeti olmayan belediye, bu kez dükkanları ÅŸantiye paravanlarının ablukasına alarak çalışmalarını fiilen imkansız kılma yolunu seçmiÅŸti. Bu perdeleme çalışmasına müdahale eden esnafa da “burası ÅŸantiye alanıdır, ÅŸantiyede ticaret olmaz” denmiÅŸti.

taksim_ic_2.jpg

Bu ÅŸok ifade, belediyenin hukuksuzlukta sınır tanımadığının, suç üstüne suç iÅŸlemekten çekinmediÄŸinin ikrarıydı aslında: Öncelikle kendilerince icat ettikleri “ÅŸantiye alanıdır, ÅŸantiyede ticaret olmaz” formülüyle mahkeme kararının arakasından dolanarak kararın uygulanmasını fiilen imkânsız hale getiren belediye, idarenin tüm iÅŸlem ve eylemlerinin hukuka uygun olması gerektiÄŸi temel kuralını çiÄŸneyerek açıkça hukuksuzluk yapmaktaydı.”

Koruma kurulu onay vermedi
Belediye görevlilerinin “burası ÅŸantiye alanı” demelerinin gerçeÄŸi yansıtmadığının belirtildiÄŸi Bülten’de Koruma Kurulu’nun gezi parkına bina dikilmesine onay vermediÄŸi belirtildi.

“… Koruma Kurulu Taksim talanı planlarının Gezi Parkı’nı yok ederek yerine bina dikmesine onay vermemiÅŸ, planın bu kısmını iptal etmiÅŸti. Bu durumda tüm planın revize edilerek yeniden belediye meclisinden geçirilmesi gerekirdi. Bunu bile yapmadan, olmayan bir planla, hiçbir hukuki dayanak olmadan, yangından mal kaçırır gibi Taksim’e dalınmıştı. Belediye yetkilileri açıkça gerçekleri çarpıtıyordu: Orası ÅŸantiye alanı deÄŸil, Gezi Parkı’ydı, Gezi Parkı açıkça ve hukuksuzca iÅŸgal ve talan edilmekteydi.

Bu arada Gezi Parkı’nın kaderini belirleyecek Koruma Kurulu üyelerinden Nur UrfalıoÄŸlu yerine Mahmut Çıngı Salman isimli bir uzmanın atandığı, bu kiÅŸinin kültür bakanının danışmanlarından biri olduÄŸu ve Koruma Kurulunun bugün, 7 Kasım ÇarÅŸamba günü Gezi Parkı konusunu görüÅŸeceÄŸi duyumları da katılımcılarla paylaşıldı.”

Tarlabaşı çilesi
Taksim’de baÅŸlayan çalışmalar sadece yayalar için deÄŸil, meydana araçla ulaÅŸmak isteyenler için de çileye dönmüÅŸ durumda. Tarlabaşı tarafındaki trafiÄŸin sabah saatlerinde çekilen fotoÄŸrafı durumu anlatmak için yeterli:

taksim.kilit2_.jpg

(soL -Haber Merkezi)

Taksim Talanına Karşı Taksim Nöbeti her akÅŸam 18:00 – 21:00 arasında PTT’nin önünde, Taksim’de sürecek. 9 Kasım 2012 Cuma günü 18:00’de ise, kitlesel bir basın açıklaması yapılacak.

TAKSÄ°M DAYANIÅžMASI



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim