GALERİ
Taksim Åžantiyesi

MİLLİYET: İstanbul, Tarlabaşı’nda yapılacak tünel inşaatı yüzünden kilit. Ancak sorun, sadece Taksim meydan düzenlemesinden ibaret değil...

Yeraltı tünelinin inÅŸası için bir bölümü trafiÄŸe kapatılan Taksim, dolayısıyla Ä°stanbul, çığrından çıkmış vaziyette... Yaya için bile Taksim’e ulaÅŸmak büyük sorun.

Ancak mesele trafikten ve ulaşımdan ibaret deÄŸil... Taksim Platformu, her gün ‘ÅŸeffaflık’ ve ‘akılcı çözüm istiyoruz’ talebini yeniliyor. Ä°BB, Ä°stanbul halkından ‘anlayış’ bekliyor. Taksim esnafıysa periÅŸan vaziyette.   Sadece inÅŸaat yüzünden iÅŸyerlerinin çevresi kapatılan Gezi esnafından bahsetmiyorum.   
BeyoÄŸlu EÄŸlence Yerleri DerneÄŸi (Beyder) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Tarkan Konar, Taksim’deki sorunun sadece ÅŸimdi ve sadece meydan düzenlemesi olmadığını söylüyor. Bir ‘master-plan’ın yokluÄŸuna raÄŸmen Tarlabaşı’ndan Okmeydanı’na yapılan ‘kentsel dönüÅŸüm’e dikkat çekiyor.

Kalite böyle mi gelir?
Hatırlarsanız 2011 Temmuz’unda kamuoyunda ‘Masa- sandalye yasağı’ olarak yansıyan uygulama, Türkiye’de sadece BeyoÄŸlu ilçesinde uygulanıyor.
Konar, “EÄŸer 2011’den önce eÄŸlence sektörüne bir müdahale olacağı planlansa herkes bunun en son BeyoÄŸlu’na uÄŸrayacağını sanırdı. Oysa BeyoÄŸlu ilk oldu! Öyleyse bu aynı zamanda bir rüÅŸt ispatıdır. Neyle aynı zamanda? EÄŸlence sektörünün BeyoÄŸlu’ndaki yeri, hacminin tasarlanan ‘Yeni BeyoÄŸlu’na uydurulması, kalite adı altında ÅžiÅŸhane-Karaköy hattına itilip lüksleÅŸtirilerek rehabilitasyonuyla aynı  zamanda.”
Beyder BaÅŸkanı, bu yasağın bir içki yasağı deÄŸil, kentsel dönüÅŸüme uyum süreci olduÄŸuna inanıyor.

BeyoÄŸlu mekânları zorda
BeyoÄŸlu’na renk ve nitelik katan mekanların bir bir kapandığını da hatırlatalım: La Brise gitti, Kaktüs kapandı, Asmalı’da onlarca mekân yok pahasına devretti, Kiki ve Smyrna Ortaköy’de alternatif yaratıyor, Pia kapandı. Son günlerde Bekar Sokak ve Erol Dernek Sokak’ta keyfi, süreli kapama çalışmaları artmış durumda. Nature&Peace bitti, Hayal Kahvesi tahliye edildi.
Ve her zamanki gibi Ä°stiklal’de taÅŸların bozukluÄŸundan yürünmüyor... Emek sineması kapalı, diÄŸer sinemalar direniyor, AKM’de ne olacağı bir muamma, Galata, Kuledibi insanlara kapatılıyor.
Bütün bunlar, Taksim’i modernleÅŸtirmek, güzelleÅŸtirmek için yapılıyor... Ancak ne esnafa, ne mimarlara, ne ÅŸehir plancılarına sormadan yapılan hamleler, zarar veriyor.
Elbette Ä°stanbul güzelleÅŸmeli, BeyoÄŸlu yenilenmeli. Ama bunu yaparken halkla, esnafla, mimarla, ÅŸehir planlamacısıyla birlikte hareket edilmeli. EÄŸlencenin, yemenin, içmenin, yeÅŸil alanları kullanmanın lüks deÄŸil, herkesin hakkı olduÄŸu unutulmamalı.
Bugün örnek gösterilen Avrupa kentlerinde, tarihi 1700’lere dayanan restoran ve mekânlar, meydanlar, parklar, hâlâ ayakta ve özenle korunuyor. BoÅŸuna deÄŸil!  

KADIN GAZETECiLER TAKiPTE!

Kadın Gazeteciler Takipte OluÅŸumu, kadına ÅŸiddet istismar ve tecavüz davalarının peÅŸini bırakmıyor! Sakarya’da 14 yaşındaki kız çocuÄŸuna cinsel istismarda bulundukları gerekçesiyle  34 kiÅŸinin yargılandığı davanın ikinci duruÅŸması için 22 Kasım’da Sakarya Adliyesi’nde olacaklarını açıklayan gazeteciler, ÅŸöyle diyor:
* ”Kamuoyu vicdanında onarılması zor, maÄŸdurun hayatındaysa geri dönüÅŸü imkansız yaralar açan, daha önce defalarca karşılaÅŸtığımız skandal yargı kararlarına benzer bir durumla yeniden karşı karşıya kalmamak için davanın takipçisiyiz.
* Davanın ilk duruÅŸmasında bütün tutuklu sanıklar tahliye edildi. Åžu anda dava kapsamında tutuklu tek sanık yok.
* Tutuklu olan sanıkların tahliye edilmesinin yanı sıra, soruÅŸturma kapsamında gözaltına alınan iki sanık polis kayıplarda!
* Bizler, kadın gazeteciler olarak bir skandal yargı kararı daha kaleme almak istemiyoruz. 22 Kasım PerÅŸembe günü Sakarya Adliyesi’nde görülecek duruÅŸmada hazır bulunacağız. Sizleri de duyarlı olmaya çağırıyoruz.”



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim