GALERİ
Taksim için geç değil

CUMHURİYET: Meslek odaları, projenin onaylanmadan ihaleye çıkması nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacak.

 Cumhuriyet- ÖZLEM GÜVENLÄ°

Taksim’de yayalaÅŸtırma projesi kapsamında baÅŸlayan çalışmalarda meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin bölgeyi koruma adına verdiÄŸi mücadele de son hızla devam ediyor. Meslek odaları, projenin onaylanmadan ihaleye çıkması nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Uzmanlar, oluÅŸan kamuoyu tepkisi ile henüz onaylanmayan Topçu Kışlası ve diÄŸer 2 tünel projesinin durdurulabileceÄŸi konusunda umutlular.


Mimarlar Odası Genel BaÅŸkanı Eyüp Muhcu, Tarlabaşı- Harbiye arasına yapılan tünel projesinde Kamu Ä°hale Kanunu’na aykırı davranıldığını belirterek “Projesi onaylanmamış iÅŸin ihalesini yaptılar. Bu yasaya aykırı” dedi.

Gezi Parkı’ndaki tescilli aÄŸaçların kesilmesinin de suç olduÄŸunu söyleyen Eyüp Muhcu, bu gerekçelerle suç duyurusunda bulunacaklarını, projenin hâlâ durdurulabileceÄŸini kaydetti. Birçok belediye baÅŸkanının Kamu Ä°hale Kanunu’na aykırılıktan hapis cezası aldığını anımsatan Muhcu, “Taksim projesinde de yasa ihlal edildi, ama denetçiler görevini yapmadı” diye konuÅŸtu.

Kışla ile bağlantılı

Ä°stanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu’nun ihalesi yapıldıktan sonra onayladığı tünelin, Topçu Kışlası Projesi ile de entegre olduÄŸunu dile getiren Muhcu, tünelin kışlaya otomobil ile ulaşım baÄŸlantısını kurmak için hemen uygulamaya konulduÄŸunu kaydetti.

Åžehir Plancıları Odası Ä°stanbul Åžube BaÅŸkanı Tayfun Kahraman, Taksim Projesi’nin ayaklarında biri olan Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapımının baÅŸlamadan durdurulabileceÄŸine dikkat çekerek henüz hiçbir ÅŸey için geç olmadığını dile getirdi. “Ä°stanbul’un kalbinde buz pistinin ne iÅŸi var” diye soran Kahraman 15 milyonun kullanacağı alanın küçük bir zümreye tahsis edilmesine tepki gösterdi. Bölgede dalış tüneline de ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Kahraman, “Proje, E-5’in ortasına kavÅŸak yapmaktan farksız” diye konuÅŸtu.

Mimarı da emin değil

Ä°stanbul Serbest Mimarlar DerneÄŸi BaÅŸkanı OÄŸuz Öztuzcu da henüz son noktaya gelinmediÄŸinin altını çizerek “Koruma kurulunun hâlâ onaylamadığı bir kışla projesi var. Tepki artarsa baÅŸta Topçu Kışlası olmak üzere projenin diÄŸer ayakları etkilenebilir. Projeyi yapan mimar bile yaptığı iÅŸten tam emin deÄŸil. Kurulun tereddütleri var. Kadir TopbaÅŸ’ın da tereddütleri var” deÄŸerlendirmesi yaptı.

Amaç yeni AVM’ler

Eski Mimarlar Odası Genel BaÅŸkanı, öÄŸretim üyesi, gazetemiz yazarı Oktay Ekinci, projedeki en büyük soru iÅŸaretinin eski Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmak istenmesi olduÄŸunu belirterek “Bunun amacı kuÅŸkusuz sadece kültürel mekânlar elde etmek deÄŸil, son yıllarda imar politikalarına egmen olan yeni AVM’ler yaratmak olmalı... Bu kesinlikle iyi bir niyet deÄŸildir; kötü niyetin ötesinde tek kelimeyle ayıptır. Bence yapılması gereken, uygulamayı hemen durdurmak ve bir ulusal mimari yarışma düzenleyerek en ideal çözüme ulaÅŸmaktır” dedi.

KasımpaÅŸa’ya yapın!

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisi CHP Sözcüsü Yüksek Mimar Mehmet Yıldız da Ä°BB toplantısında yaptığı konuÅŸmada Gezi Parkı’na Topçu Kışlası dayatmasının hem ideolojik bir karar hem de Taksim’in göbeÄŸinde arsa üretme operasyonu olduÄŸunu söyledi. KasımpaÅŸa Spor Kulübü’nün yeni tesislerinin Kemerburgaz’da yapıldığını vurgulayan Yıldız, boÅŸalacak Recep Tayyip ErdoÄŸan Stadumu’nun yerine Topçu Kışlası’nın kültür merkezi olarak yapılmasını önerdi.

Öte yandan Turistik Otelciler Ä°ÅŸletmeciler ve Yatırımcılar BirliÄŸi (TUROB) BaÅŸkanı Timur Bayındır, çevrede bulunan otellerin ÅŸu an çok büyük sıkıntı çektiÄŸini ancak yine de projeyi desteklediklerini belirtti. Bayındır, “Bu proje hayata geçirilirken daha planlı ve iletiÅŸim açısından daha farklı bir çalışma yapılmış olmasını tercih ederdik” dedi.

Meydanda direniÅŸ sürüyor

Projenin gündeme gelmesiyle birlikte bölge halkının, duyarlı kesimlerin, meslek uzmanlarının bir araya gelerek oluÅŸturduÄŸu Taksim Dayanışması Platformu 10 gündür direniÅŸte. Her akÅŸam Taksim Meydanı’nda PTT’nin önünde 18.00-21.00 saatleri arasında “Tüm bayramlarımızı, sevinçlerimizi, tepkilerimizi, hak taleplerimizi dillendirdiÄŸimiz; Emek ve Demokrasi Meydanımızın ve parkımızın yok edilmesine seyirci kalmayalım!” çaÄŸrısı ile nöbet eylemi gerçekleÅŸtiriliyor.

 

13 Kasım 2012



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim