GALERİ
Taksim Meydanı! Ah Yüreğim!

CUMHURİYET: Zeynep Oral köşe yazısında geçmişimize geleceğimize tesir edecek Taksim projesini yazdı.

 Bakmayın baÅŸlık kısa olsun diye böyle dediÄŸime, söylemek istediÄŸim, ah yüreÄŸim, ah belleÄŸim, ah ruhum, ah aklım, ah geçmiÅŸim, ah geleceÄŸim!

Taksim Meydanı benim sevincim, coÅŸkum. ÇocukluÄŸumun milli bayramları, törenleri, dalgalanan bayrakları, Atatürk heykeline çelenkleri, rengarenk ışıkları Taksim Meydanı gençliÄŸimin isyanı, direniÅŸleri, dayanışmaları, hak arayışları: On binlerin omuz omuza söylediÄŸi türküler, Kerem Gibiler, 1 MayıslarTaksim Meydanı, aÅŸklar ve ölümler BuluÅŸmalar ve sonsuz ayrılıklar Umutlar ve hasretler

BaÅŸbakan istedi diye

Taksim Meydanının kesinlikle ele alınması, otobüs garajı durumundan çıkarılması gerekiyordu. Buna kimsenin karşı çıktığı yok!

Ancak bir kentin en önemli alanı salt BaÅŸbakan istedi ya da buyurdu diye, yangından mal kaçırılır gibi deÄŸiÅŸtirilmez

Bu deÄŸiÅŸim, Ä°stanbul halkının düÅŸüncesi, görüÅŸü alınmadan, sivil toplum kuruluÅŸlarına, ilgili meslek kuruluÅŸlarına danışmadan gerçekleÅŸtirilemez. Bu deÄŸiÅŸim, uzmanlık alanı doÄŸayı, kentsel yerleÅŸimi, kültür birikimini korumak olan örgütlerle tartışmadan, kamuoyuyla paylaÅŸmadan yapılamaz.

Günlerdir Taksim alanıyla ilgili haberleri okuyoruz. Taksim Meydanı YayalaÅŸtırma tasarısının ayrıntılarını öÄŸrendikçe; Sütlüce, Haliç gibi, Harbiye Muhsin ErtuÄŸrul Tiyatrosu - Lütfü Kırdar arasındaki meydan gibi ölüme mahkûm edileceÄŸi korkusu içime yerleÅŸti.

Ä°ÅŸkence sürecek

Tamam, Taksim’in kapatılacağı önceden belirlenmiÅŸ, millet bilgilendirilmiÅŸti. Ancak bir haftadır yaÅŸanan iÅŸkence, ön hazırlık yapılmamış olduÄŸunu da ortaya koydu! Åžimdi “bu iÅŸkence ÅŸunca gün sürecek sonra bitecek” demenin hiçbir âlemi yok! Kimse yemez, yemiyor! Çünkü artık söylenenlere i-nan-mı-yo-ruz! Bugün söylediÄŸinin tam tersini yarın söyleyebilen yetkililer var karşımızda!

Bugüne dek binlerce dilekçeye karşın; otellerin, esnafın, ev sakinlerinin suç duyurularına ve yürütmeyi durdurma kararlarına karşın, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun araya girmesine karşın, barikatların ÅŸimdiden kırılmasına karşın; hâlâ bir yılda biteceÄŸine inanmak gerçekten gülünç!

Topcu Kışlası’nı yeniden yapmak… Ä°çine yok buz pisti, yok panayır çadırları yerleÅŸtirmek… Kışla da olsun, cami de olsun, AVM de demek… Tanrım bu ne ilkellik! Nedir meydanı bunca küçültme telaşı!

Tamam, araç trafiÄŸi yer altına alınsa bile, bence Taksim Meydanı’nın ihtiyacı olan tek ÅŸey var: AÄŸaç, aÄŸaç, aÄŸaç! Bu kente aÄŸaç gerek! Bize aÄŸaç gerek! YeÅŸil alan gerek! Soluk alıp verebilmek için hava gerek!

Kenti beton çelik bloklarla, kulelerle sarıp sarmaladınız! Nefes alacak tek yer bırakmadınız! Kıymayın Taksim Gezisi’nin aÄŸaçlarına! Bunu da inada ve ayırımcılık kavgasına dönüÅŸtürmeyin! Buradan da rant elde etmeyiverin!

 

11 Kasım 2012 - Cumhuriyet



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim