GALERİ
Proje durdu, arkeologlar tarihi eser arayacak!

SENDİKA.ORG: İstanbul, Taksim’de başlatılan yayalaştırma projesine daha başlanmadan ara verildi

Taksim'i yayalaÅŸtırma projesi durduruldu. Ä°stanbul 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, çalışmaları Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerinin yapması gerektiÄŸini açıkladı. 

Ä°stanbul, Taksim'de baÅŸlatılan yayalaÅŸtırma projesine daha baÅŸlanmadan ara verildi. 

Ä°stanbul 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, ihaleyi kazanan Kalyon Ä°nÅŸaat'tan önce arkeologların bölgede çalışma yapmasını istedi. 

Ömer Erbil'in Radikal'deki haberine göre, Taksim'deki sondaj kazılarını Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri elle yapacak. 8 ayda bitirilmesi öngörülen çalışmanın yıllar süreceÄŸi ortaya çıktı. 

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Kalyon Ä°nÅŸaat yetkilileriyle yaptıkları toplantıda, inÅŸaat yetkililerine projeye baÅŸlayabilmeleri için müze arkeologlarının alanda el yordamıyla sondaj kazıları yapması gerektiÄŸi, kazılar sonucunda kültür varlığına rastlanıldığı takdirde kazı alanının geniÅŸletileceÄŸi ve iÅŸ makinesinin girmesine kazı bitene kadar izin verilmeyeceÄŸi aktarıldı. 

Kalyon Ä°nÅŸaat yetkilileri ise müze denetimindeki kazı kararıyla, çalışan iÅŸ makinelerinin başında bir müze yetkilisi bulunacağını düÅŸündüklerini, arkeologların elle kazması halinde 8 ayda projenin bitmesinin mümkün olmadığını belirtti. Müze yetkilileri de kurul kararını uygulamak zorunda olduklarını ifade etti. 

Ceneviz mezarı çıkabilir 
Müze arÅŸivine göre Cumhuriyet Caddesi ve yakınında kültür varlığına rastlanıldı. 

Su mahzeninin arkasında bulunan ve KasımpaÅŸaspor tarafından iÅŸletilen otopark alanında 2000 - 2001 yıllarında yapılan kazılarda Ceneviz mezarlarına rastlanıldı. Mezarlığın otopark ve proje alanını da kapsayarak Talimhane’ye doÄŸru devam ettiÄŸi düÅŸünülüyor. 

AKM yapılırken 5’inci yüzyıla ait lahitler bulunmuÅŸtu.



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim