GALERİ
Taksim ’elle’ kazılacak

Taksim’deki tüneli 8 ayda bitirmeyi hedefleyen firmaya şok: Kurul kararı gereği iş makineleri duracak, inşaat alanı önce elle kazılacak.

 RADÄ°KAL GAZETESÄ°: Taksim de paravanların ardında trafik sıkıntısı sürerken boÅŸalan caddelerde çocuklar top koÅŸturmaya baÅŸladı.

 

Haber: ÖMER ERBÄ°L - [email protected] / ArÅŸivi

 

Taksim Meydanı YayalaÅŸtırma Projesi kapsamında ilk etap olarak Cumhuriyet Caddesi ile Tarlabaşı Caddesi arasındaki dalış tünelleri için Ä°stanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında uygulamanın müze denetiminde yapılması istendi. Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri, ihaleyi kazanan Kalyon Ä°nÅŸaat yetkililerini çağırarak inÅŸaat çalışmalarına baÅŸlayabilmeleri için müze arkeologlarının sondaj kazıları yapacağını bildirdi. 
Ä°nÅŸaat yetkilileri kurul kararının ne anlama geldiÄŸini bilmediÄŸinden ÅŸaÅŸkına döndü. Çünkü sondaj kazıları ‘elle yapılacak’. Sondajda kültür varlığına rastlanılması halinde ise kazılar geniÅŸletilecek. 8 ayda bitirilmesi planlanan tünel inÅŸaatlarının elle kazı halinde bu sürede bitirilmesi mümkün görünmüyor. 

Paravanlar konuldu ama...

Türkiye aylardır Taksim yayalaÅŸtırma projesini konuÅŸuyor. Projeler çizildi, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na sunuldu. Koruma Kurulu GümüÅŸsuyu Caddesi - Mete Caddesi - Sıraselviler Caddesi için önerilen dalış tünellerini iptal etti. 
Cumhuriyet-Tarlabaşı Caddesi tüneliyse onaylandı. Kurul onayından sonra bölge trafiÄŸe kapatılıp etrafı tahta paravanla çevrilerek elektrik, su, doÄŸalgaz gibi hatların yerleri deÄŸiÅŸtirilmeye baÅŸlandı. Ancak 2 Numaralı Koruma Kurulu kararındaki bir detay planları altüst etti. 

8 ayda bitmez! 

Kurulun 10.10.2012 tarihli kararı doÄŸrultusunda ihaleyi kazanan Kalyon Ä°nÅŸaat yetkilileri Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi’ne davet edildi. Ä°nÅŸaat yetkililerine projeye baÅŸlayabilmeleri için müze arkeologlarının alanda el yordamıyla sondaj kazıları yapması gerektiÄŸi, kazılar sonucunda kültür varlığına rastlanıldığı takdirde kazı alanının geniÅŸletileceÄŸi ve iÅŸ makinesinin girmesine kazı bitene kadar izin verilmeyeceÄŸi aktarıldı. Kalyon Ä°nÅŸaat yetkilileri duydukları karşısında neye uÄŸradıklarını ÅŸaşırdı. Onlar müze denetimindeki kazı kararıyla, çalışan iÅŸ makinelerinin başında bir müze yetkilisi bulunacağını düÅŸündüklerini, arkeologların elle kazması halinde 8 ayda projenin bitmesinin mümkün olmadığını ilettiler. Müze yetkilileri de kurul kararını uygulamak zorunda olduklarını ifade ettiler. 
BüyükÅŸehir Belediyesi ve Kalyon Ä°nÅŸaat yetkililerine sorularımızı yönelttik. Haber hazırlandığı sırada henüz bir cevap verilmemiÅŸti. 

Åžimdi ne olacak?
Kalyon Ä°nÅŸaat arkeologlara projeye baÅŸlayacakları alanı gösterecek. Bu alanda iÅŸ makinelerinden önce Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi’nin belirlediÄŸi arkeologların nezaretinde iÅŸçiler sondaj kazısı yapacak. 
Arkeolojik amaçla açılan sondaj çukurları, 5x5 metre geniÅŸliÄŸinde oluyor. Alanın durumuna göre 3x3 metre de kazılabiliyor. Derinlik ise kültür varlığına rastlanılmadığı takdirde ana kaya bulununcaya kadar devam ediyor. Ä°lk sondaj çukurundan kültür varlığı bulunmazsa 20 metre ilerisinde yine kazma kürek yarımıyla yeni bir sondaj çukuru açılıyor. Burada da bir kültür varlığı çıkmadığı takdirde yine 20 metre ilerisine devam ediliyor. Proje sahası bu yöntemle taranıyor. Kültür varlığı çıkmayan alanlara kontrollü ÅŸekilde iÅŸ makineleri sokuluyor. Sondajlarda kültür varlığına rastlanılırsa bu sefer çıkan eserin durumuna göre arkeolojik alan geniÅŸletiliyor. Bu durum tüm alanın elle kazılmasına neden olabiliyor. 

Ceneviz mezarı çıkabilir 
Müze arÅŸivine göre Cumhuriyet Caddesi ve yakınında kültür varlığına rastlanıldı. Su mahzeninin arkasında bulunan ve KasımpaÅŸaspor tarafından iÅŸletilen otopark alanında 2000 - 2001 yıllarında yapılan kazılarda Ceneviz mezarlarına rastlanıldı. Mezarlığın otopark ve proje alanını da kapsayarak Talimhane’ye doÄŸru devam ettiÄŸi düÅŸünülüyor. AKM yapılırken 5’inci yüzyıla ait lahitler bulunmuÅŸtu.

 



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim