GALERİ
Taksim: Mesele Cumhuriyet deÄŸil

Taksim meydanı, sivil toplumun ve uzmanların itirazlarına rağmen Tarlabaşı-Harbiye istikametinde kapatıldı... Dün, meydana gidip bizzat gördüm ve bu “tarihi” değişim anını üzülerek fotoğrafladım.. Mehveş Evin / Milliyet

 

Meydanın Halaskargazi ve Tarlabaşı caddesiyle baÄŸlantısı, panellerle tamamen kesilmiÅŸ. Sadece iki yayanın yan yana geçebileceÄŸi bir aralıktan meydana giriÅŸ-çıkış yapılabiliyor. Ä°ÅŸ makineleri, Tarlabaşı yönünde çalışmaya baÅŸlamış bile.
Åžehrin kalbindeki bu inÅŸaat, zaten berbat olan Ä°stanbul trafiÄŸini daha da kötü vurdu. Fakat sorun trafik ve keÅŸmekeÅŸ deÄŸil, zaten onsuz yaÅŸamasını bilmiyoruz!
Sorun, Taksim’e vurulan kazmanın tamamen hukuksuz ve usulsüz olması.

Tamamen hukuksuz
Ancak Taksim’i yayalaÅŸtırma projesine “emekçi giremeyecek, içki içmek isteyen giremeyecek” veya “Cumhuriyet’in deÄŸerlerine kazma vuruluyor” diye karşı çıkmanın bir faydası yok.
Taksim projesine itirazın ana nedeni, halka, ÅŸehir plancılarına, hukukçulara, mimarlara sormadan, onları dinlemeden, zorla dayatılmasıdır... Åžehrin ruhunu, tek adam alışkanlığına göre yeniden ÅŸekillendirme arzusudur... 
Oysa Koruma Kurulu, Taksim’deki diÄŸer yeraltı tünelleri için iptal kararı verdi. Belediye bu bilgiyi saklıyor! Tarlabaşı-Harbiye içinse koÅŸullu onay verildi. Bu kararlar, göz ardı edilip eldeki tüm yetki ve güç, sonuna kadar kullanılıyor. 

Yeni bir dil lazım
Taksim Platformu’ndan Prof. Dr. Betül Tanbay’ı aradım... Tanbay, bu kadar hukuksuzluÄŸun ve aldatmacanın karşısında kendini çaresiz hissettiÄŸini söylüyor: “DeÄŸiÅŸik fikirlerle mücadele edilebilir. Ama aldatmacanın karşısında ne yapacaksınız? MüthiÅŸ yazık oluyor... Belediye ve iktidar, 10 yılda halktan koptu. Yılların buluÅŸma yerine ÅŸimdi ‘geçiÅŸ yeri’ diyorlar.”
Prof. Tanbay, tek ÅŸansımızın yeni bir dil üretmek olduÄŸuna inanıyor: “Bir savaÅŸ dili hakim... Taksim’e kışla ve restitüsyon isteÄŸinde bu öne çıkıyor. Birlikte mi karar vereceÄŸiz, yoksa iktidarda kim varsa ona göre mi davranacağız? Taksim meselesi, bu hale geldi.”
Not: Taksim Dayanışması her akÅŸam 18:00-21:00 arası PTT’nin önünde nöbet tutuyor. Dileyen herkes burada fikirlerini dile getirebilir.

YEŞİL ALDATMACA
-  BüyükÅŸehir Belediyesi, Taksim Meydanı için “yeni bir canlandırma” yapıp web sitesine koydu. Önceki versiyonu komple betonken, bir günde masa başında “yeÅŸillendirilmiÅŸ” bir maket var artık!
-  Ne var ki bu göz boyamaca, Gezi Parkı’ndaki 80 yıllık aÄŸaçların yerini tutamayacak.
-  Ä°stanbullu, ÅŸehirli olmayı öÄŸrenip, meydanına sahip çıkmayı baÅŸaramazsa... Bugün X, yarın Y iktidarı, ÅŸehrin yaÅŸam alanlarında hangi tasarrufu yaparsa yapsın, kabullenmek zorunda kalacağını bilmeli.

 

KADINIYLA ÇOCUÄžUYLA HUZURLUYUZ
-  BaÅŸbakan, “Bu ülkede çocuÄŸuyla kadınıyla herkesin çok daha huzurlu Taksim Meydanı’na çıkabilmesinin adımını atıyoruz. Be hey gafiller, biraz kendinize gelin” sözleriyle eleÅŸtirilere karşılık verdi...
-  Taksim’e yıllardır gidip gelen bir Ä°stanbullu olarak, “huzur”dan kastettiÄŸi ÅŸeyi pek anlamadım. Bugün her kesim, yaÅŸ ve cinsiyetten insanın ÅŸehirde kendini en rahat hissedebileceÄŸi yerlerden biri, Taksim.
-  Araç trafiÄŸini azaltmaya ihtiyaç duyuluyorsa -ki sadece otobüs duraklarının taşınması yeterli olacaktı- bunun yolları istiÅŸare edilir, iÅŸin uzmanlarından fikir ve öneriler alınır, oylanır.
-  Hem ne zamandan beri iktidar bir kışlayı yeniden diriltmek için bu kadar hevesli oldu?



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim