GALERİ
Sayın Topbaş’a Açık Mektup

Prof. Dr. Mete TAPAN Cumhuriyet Gazetesi’nde Taksim meydanının yeniden düzenlenmesiyle ilgili görüşlerini yazdı.

 Taksim Meydanının yeniden düzenlenmesine yönelik uygulama giriÅŸimleriyle ilgili düÅŸüncelerimi izninizle sunmak istiyorum:

- Taksim Meydanının bu haliyle kalmasından yana değilim.

Ä°stanbulun, belki de meydan diye tanımlayacağımız en büyük alanlarından biri. Ancak, çoÄŸu kez belirttiÄŸim gibi burası maalesef kötü planlanması ve tasarımından dolayı meydandan ziyade kentsel bir boÅŸluk niteliÄŸinde...

- Bugün Taksim bir trafik kaosunun yaÅŸandığı alan olup yayalar için bir eziyet yeridir. Defalarca tasarlanan, ancak uygulanmayan projelerin alanı olan bu kentsel boÅŸluÄŸu daha yaÅŸanabilir kılmak kaçınılmazdır.

- Yukarıda sıralanan olumsuzluklara raÄŸmen Taksim alanı Cumhuriyet tarihimizin önemli bir simgesel mekânı olup Ä°stanbulun kentsel kimliÄŸinin vazgeçilmez bir parçasıdır...

Ä°stanbulun bu kadar önemli bir kentsel mekânına Ä°stanbulluların sahip çıkması, ayrıca bu alanla ilgili yerel yönetimin de çözüm arayışları içinde olmasının, kentlilik bilincinin en önemli göstergesi olduÄŸunu bir kez daha belirtmek isterim. Vatandaşın kentlilik konusunda aldığı bu yol önemli ve takdir edilecek bir davranışın saÄŸlıklı ürünüdür. KuÅŸkusuz, her zaman olduÄŸu gibi olayı saptıran, günlük politikalara alet eden kiÅŸiler olabilir. Sizin gibi deneyim sahibi politikacılara bu ayrıntıyı dile getirmemle belki haddimi aÅŸmaktayım. Ancak, katılımcı bir demokrasinin yaklaşımı çerçevesinde, Taksimin yeniden düzenlenmesi gerçekleÅŸtirilirken daha bilimsel, daha toplumcu bir yol izlenirse, hem yöneticiler hem de Ä°stanbul halkı için daha çok yararlı olur.

Bir kentlinin, önemli bir kentsel düzenlemede katkı koyma istemi, kanımca demokrasinin ülkemizde de yeÅŸerdiÄŸinin bir göstergesidir.

Yanlış ve doÄŸrularımla uzun yıllar koruma kurullarında, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesinde, üniversitelerde görev yaptım, sizlerin döneminde de uzun yıllar hizmet vermeye çalıştım, ne olur bu Taksim Meydanının yeniden düzenlenmesi projesini bir kez daha gözden geçirin. (*)

Sonunda, hepimiz dünyanın en güzel kenti için çalışıyor, onu daha iyi yaÅŸanabilir kılmanın yollarını arıyoruz.

En derin saygılarımla.

* Not: Bu yazımı lütfen 40 yıl öÄŸretim üyeliÄŸi yapmış bir kiÅŸinin politik erki elinde tutan kiÅŸilere yalvarması olarak algılamayın... DostluÄŸun ve kentlileÅŸmenin bir göstergesi olarak deÄŸerlendirin lütfen.

1/1000 BeyoÄŸlu Koruma Ä°mar Planında imzam vardır. Taksimin yayalaÅŸtırmasıyla ilgili en ufak bir tereddüdüm yoktur. Ancak, 1/1000 Taksim ve Gezi Parkının düzenlenmesiyle ilgili uygulama projelerini kuruldan ayrıldığım için medyadaki haberlerden öÄŸrenmeye çalışıyorum. Kışlanın rekonstrüksiyonun gerçekleÅŸtirilmesinin 2863 ve 3194 sayılı yasalar kapsamında ele alınması gerektiÄŸini bir kez daha anımsatmak isterim.

Prof. Dr. Mete TAPAN / CUMHURÄ°YET

 

19 Ekim 2012



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim