GALERİ
Taksim’in kaderi bugün belli olacak

Taksim Meydanı’nın yayalaştırılmasıyla ilgili uygulama projesinin kaderi Koruma Kurulu’nun bugün yapacağı toplantıyla belli olacak. Toplantıda Koruma Kurulu itirazları değerlendirecek

 Kültür ve Turizm Bakanlığı’na baÄŸlı 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bugün gerçekleÅŸtirilecek toplantıda Taksim Meydanı’nın yayalaÅŸtırılması projesi karara baÄŸlanacak. Projenin bir bölümüne onay veren Kurul, bugün yapılacak toplantıyla baÄŸlantılı diÄŸer hatların projelerini görüÅŸecek.


Bir yılda bitirmek istiyoruz
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ, hazırlanan projelerin Koruma Kurulu’na takdim edildiÄŸini belirterek, “Kurul geçen haftaki toplantısında birinci etap olarak gördüÄŸümüz hattın onayını verdi. DiÄŸerleri üzerinde çalışma devam edecek. O birinci etapla ilgili ihalesini yaptığımız için çalışmalar hemen baÅŸlayacak. Bir yıla varmadan çok kısa sürede bitirmek istiyoruz” dedi. Projenin GümüÅŸsuyu ve Sıraselviler caddeleriyle ilgili bölümlerinde Kurul üyelerini tedirgin eden eden noktalar olduÄŸunu anlatan TopbaÅŸ, fiziki altyapı yetersizlikleri nedeniyle projenin bu bölümünden vazgeçilebileceÄŸini söyledi.

 



Tereddütlerimiz var
TopbaÅŸ projenin detaylarına iliÅŸkin ÅŸunları anlattı: “Tarlabaşı’ndan Divan Oteli’ne gelen yolu alta almamız gerekiyor. Burada yoÄŸun bir trafik var. Bunu yaptığımız zaman Taksim’deki Talimhane bölgesiyle Taksim Meydanı bütünlemiÅŸ olacak. Bunu birinci etap olarak projemize koymuÅŸtuk. DiÄŸeri, GümüÅŸsuyu’ndan Taksim’e gelen yolu yer altına alarak AKM’nin önünden geçip oradan TaÅŸkışla’ya doÄŸru ulaÅŸmasını öngören bir proje. Buna itirazlar vardı. Bizim de tereddütlerimizin var. Bu noktada çalışmaya halen devam erdiyoruz. Sıralselviler’de de çok yoÄŸun bir trafik var. Orasını yayalaÅŸtırabilir miyiz diye bakıyoruz. Böylece Taksim yayalaÅŸmış olacak. O trafiÄŸin yer altına alınması çok zor bir iÅŸ. FiruzaÄŸa Camii’nin olduÄŸu yerden tünelle gelip, Taksim’in altında geçmek için çalışmaları yaptık. Bunu da projelendirerek, Koruma Kurulu’na takdim ettik.”
Taksim’deki trafik sorunun çözülmesi için gereken düzenlemelerin mutlak suretle yapılması gerektiÄŸini söyleyen Koruma Kurulu eski baÅŸkanı Prof. Dr. Mete Tapan ise, “Taksim’in bir düzenlemeye ihtiyacı olduÄŸu kesin. Ancak bu konuda biraz daha katılımcı bir planlama gerekli. Taksim’in meydan olabilmesi için bu ÅŸart” dedi. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ’ın projenin bazı bölümlerinin iptal edilebileceÄŸine iliÅŸkin açıklamalarını da deÄŸerlendiren Tapan, “Sanırım TopbaÅŸ da bazı yanlışlıkları fark etti. Bu projenin bir bütün halinde yeniden düzenlenmesi gerekiyor” diye konuÅŸtu.

Ä°ptaller gündemde
Uygulama projeleri hazırlanmadan ihale yapıldığını belirten Ä°stanbul Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı, “usulsüz bir ihale var ve ÅŸu an itibariyle Cumhuriyet Caddesi’nde çalışmaların baÅŸlayacağı söyleniyor. Bu proje tümüyle iptal edilmeli ve yeniden düzenlenmeli. Kendisi de mimar olan Kadir TopbaÅŸ’ın Taksim’le ilgili projenin bu haliyle uygulanamayacağının farkında aslında. Bu yüzden projenin Sıraselviler ve GümüÅŸsuyu caddeleriyle ilgili bölümlerinde iptal konusunu gündeme getiriyor” dedi.

TopbaÅŸ’a toplantı daveti
YayalaÅŸtırma projesinin Taksim’i otoyol kavÅŸağına çevireceÄŸini söyleyen Taksim Platformu üyelerinden Mine Özerden ise Kadir TopbaÅŸ’ın projeyle ilgili sivil toplum kuruluÅŸlarının ve tarafsız uzmanların katılacağı bir danışma toplantı düzenlemesini gerektiÄŸini kaydetti. Özerden, “Projenin tartışılmasını istiyoruz. Åžu an ortada detayları ve ne yapılmak istendiÄŸi halka ve uzmanlara doÄŸru dürüst açıklanmamış, fakat sonuçları hepimiz için vahim sonuçlar doÄŸurabilecek bir proje var. Bu haliyle projeyi kabul etmek mümkün deÄŸil” dedi.



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim