GALERİ
Medeni olsalar halka sorarlardı

Yazarlar, sanatçılar, eleştirmenler Taksim projesini değerlendirdi: Taksim Meydanı’na vurulacak kazma bir cinayet aleti. İstanbullular bu kötülüğü yapanları affetmeyecek

SERKAN AYAZOÄžLU - 09.10.2012

TARAF GAZETESÄ°

Taksim Meydanı’nı yayalaÅŸtırma adı altında meydana dalış rampaları, tüneller ve kışla inÅŸaatı için çalışmalar baÅŸladı. Uzmanlar bu projenin Taksim Meydanı’na çıkan yolları birer otobana çevireceÄŸini belirtirken, sivil toplum örgütleri de Taksim Meydanı için çalışmalarını hızlandırdı. Ä°lk kazmanın vurulmasına kısa bir süre kala kamuoyunun tanınmış isimleri, yazarlar ve sanatçılardan da projeye tepki geldi.

Tam anlamıyla rezalet

» Atilla Dorsay: “Taksim projesi tam anlamıyla bir rezalet. Meydanları trafikten arındırarak, adam etmeye çalışmak çok geride kalmış bir yöntemdir. EÄŸer bu bir yöntem olsaydı Paris’in Etoile, Concord Meydanı veya Londra’nın Trafalgar Meydanı çoktan bu yönteme baÅŸvururdu. Öte yandan Ä°stanbul gibi zaten betona boÄŸulmuÅŸ bir kentte ve bu büyük park sıkıntısı, yeÅŸil alan sıkıntısı içinde Taksim Parkı gibi bir alanı hangi gerekçeyle olursa olsun gözden çıkarmak aklın alacağı bir iÅŸ deÄŸildir. Bana artık öyle geliyor ki, bu tarz giriÅŸimler yalnızca birer ÅŸehircilik hatası olmakla kalmıyor, oradaki belli bir yaÅŸam tarzına, o alanların o parkların simgelediÄŸi yaÅŸam tarzına karşı bir saldırı niteliÄŸinde.”

Adam gibi eski Taksim isterim

» Ara Güler: Bu bir cinayettir. Ben Taksim’de doÄŸdum, Talimhane’de büyüdüm. Geziparkı’na alışveriÅŸ merkezi yapmanın anlamı nedir. Ben eski adamım. Adam gibi eski Taksim isterim. Ä°ki tane bilmem ne sayın adamın Taksimi’ni istemem.

Burayı yok etmek istiyorlar

» Cezmi Ersöz: Ben Taksim’de yaÅŸayan bir insanım. Benim için çok üzücü bir durum. Zaten niyetleri insansızlaÅŸtırmak. BaÅŸta BeyoÄŸlu’nda masaları kaldırarak bunu gösterdiler. Biz 1 Mayıs’ı orada kutluyoruz. Taksim muhaliflerin yaÅŸadığı aktivistlerin olduÄŸu, kadın haklarını savunanların, travestilerin, eÅŸcinsellerin, sosyalistlerin olduÄŸu bir bölge. Orada yürüyüÅŸler, gösteriler oluyor. Dolayısıyla gözlerini buraya dikmiÅŸler. Burayı yok etmek istiyorlar. Bunların muhafazakârlık anlayışı, yok etmek. Bütün sanatçı dostlarımı biraraya gelmeye, sonuna kadar buna direnmeye çağırıyorum.

Teorik doğru, pratik yanlış

» Hilmi Yavuz: Projenin amacı Taksim Meydanı’nın yayalaÅŸtırılmasıdır. Büyük metropollerin meydanları yayalara açık taşıtlara kapalıdır. Bu proje gerçekleÅŸtirilirken Taksim’in tarihsel yapısını deÄŸiÅŸtirmek, bozmak, çarpıtmak anlamına geliyorsa projenin teorisiyle hemfikir olmakla birlikte pratiÄŸiyle aynı fikirde olmayacağım. 

Haberin devamını okumak için tıklayın.

 



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim