GALERİ
Taksim’de kazma onun elinde

Kadir Topbaş, Taksim projesine itiraz edenleri “Başbakan istiyor, bu yapılacak” diye geri çeviriyor

 

Taksim’de kazma onun elinde -

TARAF  / SERKAN AYAZOÄžLU - 05.09.2012

Taksim’de kazma onun elinde   Kadir TopbaÅŸ, Taksim projesine itiraz edenleri “BaÅŸbakan istiyor, bu yapılacak” diye geri çeviriyor 


 
 

Taksim’de yayalaÅŸtırma projesi adı altında Meydan’a çıkan bütün yolları birer otobana çevirecek olan proje için ilk kazma bu ay vurulacak. Ä°stanbulluları BaÅŸbakan’a “one minute” demeye çağıran mimarlar dünyadaki örneklerle birlikte Taksim Projesi’ni Taraf’a deÄŸerlendirdi.

Konuyla ilgili olarak Taraf ’a konuÅŸan Prof. Dr. Ä°hsan Bilgin, çok geç olmadan projeden vazgeçilmesi gerektiÄŸini belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu: “Ä°stanbul metrosu gibi Cumhuriyet tarihinin en önemli projesini hayata geçirmesi nasip olmuÅŸ bir iktidarın onu kenara koyup Taksim ve kanal gibi fiyasko olacağı belli iÅŸlerle uÄŸraÅŸtığına inanamıyorum. Kadir TopbaÅŸ’ı tanır, dostane duygu beslerim, demokrat, ölçülü, hümanisttir. Böyle saçma proje ile uÄŸraÅŸmaz, sanırım BaÅŸbakan’ın çevresinde kendini vizyoner satan ve mimari ve kent açısından ciddi olmayan insanlar var ve açıkça yalan söylüyorlar. Sivil topluma önerim derhal randevu alıp BaÅŸbakan’la görüÅŸmeleri ve geç olmadan, Taksim ve kanal yerine metroyla ilgilenmeye çağırmaları. ‘Taksim’e kazma’ deniyor. Henüz Taksim rezil ve geç olmadan ÅŸu kazma kimdeyse emin yere saklansa, saÄŸduyu çalışsa...”
 

 

TeÅŸhis yok, ameliyat var

Mimar Korhan GümüÅŸ, dünyada baÅŸarılı dönüÅŸüm projeleri olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti: “Kahire’de El Ezher bölgesi kentin içinde terk edilmiÅŸ ve mezbelelik halinde bir kamu alanıydı. Selahaddin Eyyubi surlarının yanında yer alan bu önemli alan iÅŸlevsiz kalmıştı. Belediye ve sivil toplum kuruluÅŸlarının iÅŸbirliÄŸi ile El Ezher Parkı kentin tarihî merkezine canlılık kazandıran, yaÅŸam kalitesini arttıran bir özellik kazandı. Taksim’de öngörülen proje kendisine iÅŸ çıkarmak için, teÅŸhis koymadan hastayı ameliyata alan acemi doktorlar gibi davranan kiÅŸilerin eseri. Hep birlikte Ä°stanbullular olarak BaÅŸbakan’a ‘one minute’ diyelim. Proje uygulandıktan sonra tartışmak istemiyoruz. Kadir TopbaÅŸ kendisiyle Taksim projesini konuÅŸmak isteyenlere ‘Sizinle konuÅŸacak bir ÅŸey yok. BaÅŸbakan istiyor, yapılacak’ diyor. Bir belediye baÅŸkanı düÅŸünün; kentin meydanına yapılacak bir proje için dahi baÅŸbakandan talimat alsın. EÄŸer bir kentte mimari projelere, heykellere, sanat eserlerine baÅŸbakan karar verirse, demokratik bir yönetimden söz edilebilir mi?”


'70’lerin mühendislik modeli'


Mimar Ä°pek Akpınar ise Taksim projesinin bir ıssızlaÅŸtırma projesi olduÄŸunu söyleyerek ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Kentliye büyük haksızlık. TrafiÄŸi yeraltına almak 70’lerde uygulanan bir mühendislik projesi. Bunun ne kadar ölü ve ıssız mekânlar yarattığını Sütlüce ve Haliç’te gördük. Bu proje tarihe kara leke olarak geçecek. Aynı trafik yoÄŸunluÄŸu Londra’da da var. Trafalgar Meydanı projesinde bizzat çalıştığım için biliyorum. Sorun, otobüsleri meydandan alarak, servis otobüslerinin durmasını engelleyerek, küçük bir iki rötuÅŸla, trafik yeraltına alınmadan, meydan ıssızlaÅŸtırılmadan çözüldü.”


'Çamlıca’ya cami projesi jet gibi'


Ä°lk duyurusu 24 temmuzda yapılan Çamlıca Camii projesi jet hızıyla ilerliyor. Çamlıca Tepesi’ne inÅŸa edilecek cami projesi için Türkiye’nin deÄŸiÅŸik yerlerinden 47 mimar baÅŸvuruda bulundu. Ä°stanbul Cami ve EÄŸitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma DerneÄŸi BaÅŸkanı Vahap KanıtoÄŸlu, “92 kiÅŸi dosya satın almıştı. 47 tanesi yarışmaya katılmak için proje gönderdi. Seçici kurul, projeleri deÄŸerlendirecek. Sonuçlar 10 eylülde açıklanacak’’ dedi.


Ä°ÅŸte Trafalgar örneÄŸi


Mimar Asu Aksoy, dünyadaki baÅŸarılı dönüÅŸüm örneklerine iliÅŸkin olarak ÅŸunları söyledi:

“Londra’daki Trafalgar Meydanı, kentin önemli bir kesiÅŸme ve gezi alanıdır. Burada akÅŸamları bazı etkinlikler de yapılır. Orada otobüsler birikiyordu, trafik yoÄŸunluÄŸu vardı. Londra Belediyesi geniÅŸ bir çember çizerek çevreyi ele alan bir plan yaptı. Ä°nÅŸaat yapmak yerine yoÄŸunluÄŸu azalttı. Yan yolları, otoparkları yeniden ele aldı ve yayalara daha fazla alan açtı. Böylece meydan daha iyi kullanılır hale geldi. Bir de Marsilya örneÄŸi var. Burada da kamu alanlarını geri kazanmak için bir alan yönetimi oluÅŸturuldu. AB fonları kullanılarak, iÅŸlevsiz kalmış endüstri mirası alanlarına yeniden iÅŸlev kazandırıldı.”



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim