GALERİ
SUÇLU AYAĞA KALK

Yeşil Gazete - Mahmut Boynudelik 31 Mayıs 2013

Ä°ktidar Ä°stanbul’un ortasında suç iÅŸlemeye devam ediyor. Yine bir ÅŸafak operasyonu düzenleyen güvenlik güçleri barışçı bir eylemi sürdüren insanlara karşı hiçbir demokratik ülkede görülmeyecek ölçüde güç kullanmıştır. Olay orantısız güç kullanımı ÅŸeklinde nitelenemeyecek denli vahimdir çünkü karşılarında demokratik haklarını kullanan savunmasız insanlar vardır. Sonuç vahimdir, henüz doÄŸrulanmayan ve umarız gerçek olmayan bir kiÅŸinin ölümün yanında bilinen çok sayıda yaralı vardır.

Ortada açıkça suç vardır. Ancak aynı anda birden çok suç  bütün Ä°stanbulluların gözleri önünde iÅŸlenmektedir.

Taksim Meydanının yayalaÅŸtırılması ve Gezi’ye tarihin ihyası kandırmacasıyla yapılması planlanan alışveriÅŸ merkezi projesi ile kente karşı suç iÅŸlenmiÅŸtir. Gerekli izin süreçleri tamamlanmadan baÅŸlatılan proje en önemlisi Ä°stanbulluların rızası alınmadan yapılmaya baÅŸlanmıştır. Aleyhine toplanan 100 000’den fazla imzaya, iÅŸlevsiz bırakılan koruma kurullarının raporlarına, sürmekte olan onca davaya raÄŸmen zorbalık yöntemleriyle sürdürülen proje BaÅŸbakanın Ä°stanbul halkıyla inatlaÅŸma projesi halini almıştır.

Ä°stanbulluların nefes alabildikleri nadir yeÅŸil alanlardan birisinde sürdürülen proje tabiata karşı suçtur. Kesilen her aÄŸaç doÄŸanın haklarının açıkça ihlalidir.Yok edilen her aÄŸaçla birlikte aÄŸaçların, dalları yuva edinen kuÅŸların, kelebeklerin hakları da gasp edilmektedir. DoÄŸa bir bütündür; doÄŸanın hakları söz konusu olduÄŸunda kesilen her aÄŸaç için yeni aÄŸaçlar dikileceÄŸi sözünün  ciddiye alınır bir tarafı yoktur.

Kente ve tabiata karşı aylardır iÅŸlenen suça bugünden itibaren insanlık suçu eklenmiÅŸtir. Ä°nsanların en masum protesto haklarını barışçı yollarla ve en ÅŸenlikli biçimde yaÅŸarlarken uygulanan polis ÅŸiddeti insanlığa karşı suç halini almıştır. Emniyet güçleri halkın demokratik haklarını güvence altına almak yerine gayrimeÅŸru bir projeyi yürütürken kente ve doÄŸaya karşı suç iÅŸleyen müteahhit ÅŸirketin çıkarlarını korumaktadır.

DoÄŸrudan hedef gözeterek yapılan gazlı saldırılar protestocuları dağıtmak için deÄŸil cezalandırmak amacıyla yapılmaktadır. Amaç protestocuları dağıtmak deÄŸil, insanları yıldırmak ve demokratik haklarını kullanmalarını engellemektir.

ÖrneÄŸini ancak diktatörlük rejimlerinde gördüÄŸümüz geceyarısı operasyonları bir korku ve baskı ortamı yaratmaya yöneliktir. Ä°fade ve gösteri özgürlüÄŸü çağımız demokrasilerinin asgari standartlarının başında gelir. Bu hakkın devlet ÅŸiddetiyle kullanılamaz hale getirilmesi insanlığa karşı bir suç olarak görülmelidir.

Günlerdir yoÄŸun protestolar sürerken kentin seçilmiÅŸ belediye baÅŸkanı birinci derece sorumlusu olduÄŸu bir konuda aÄŸzını açmamaktadır. Kentin ve kentlileri haklarını savunması gereken Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı söz hakkını BaÅŸbakan’a ve güvenlik güçlerine bırakmıştır.

Biz Ä°stanbullular Ä°stanbul kentini ilgilendiren kararları vermesi için Belediye BaÅŸkanına görev ve yetki verdik.

Ortada açık bir yetki gaspı veya en masum deyiÅŸle yetki devri vardır. Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı eÄŸer sorumluluklarını yerine getiremiyorsa derhal istifa etmelidir.



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim