GALERİ
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Kuruldu.

HEDEF: EŞİT TAKSİM

15 Mart 2013 BASIN AÇIKLAMASI

 

Türkiye’nin en önemli ve toplumsal belleÄŸinde derin izleri olan Taksim Meydanı, her kesimden, her yaÅŸtan insanın ortak deÄŸeri...

Ve Taksim'in kalbi Taksim Gezi Parkı, hem kentin keÅŸmekeÅŸine sıkışmış insanlar için bir nefeslik doÄŸa parçası, hem de deprem-afet hallerinde barınma yeri.. Taksim ve Gezi Parkı, insanlık tarihinin kültürel ve doÄŸal mirası.. Halkın kendini özgürce ifade etme alanı, toplanma, tek vücut olup ortak söz söyleme meydanı..

Hepinizin bildiÄŸi gibi, Taksim Gezi Parkı ve çevresinin düzenlenmesi, tepeden inme bir kararla ÅŸekillendirilmek isteniyor.

Uygulanan yöntemde bir problem olduÄŸu açık: Önce karar alınıyor, sonra proje geliÅŸtiriliyor. Siyasal otoritenin kararına göre fikir ve proje üretiliyor.

Kamusal yaÅŸam alanına böylesi bir müdahale ancak otoriter rejimlerde görülebilir. Çok açıktır ki, Topçu Kışlası ve Taksim YayalaÅŸtırma Projesi ile Taksim, 'meydan' olma özelliÄŸini kaybedecek. Yani Taksim Meydanı ve Gezi Parkının kamunun ortak buluÅŸma, demokratik toplanma yeri olmasının önüne geçilecek; alış veriÅŸ merkezi süsü verilerek rantın ve soylulaÅŸtırma projelerinin oyun alanı haline dönüÅŸtürülecek.

Bir taraftan yerel yönetimlerin özerkleÅŸmesinden, bu sayede halkın karar mekanizmalarına daha yakın kılınacağından söz ederken, öte yandan Taksim Meydanı ve Gezi Parkı gibi tarihsel belleÄŸimizde önemli izleri ve yeri olan bir kamusal alanın, "kamunun açık muhalefetine raÄŸmen" tepeden inmeci ve ÅŸeffaf olmayan yöntemlerle yok edilmeye çalışılması kabul edilemez.

Çok açıktır ki: dönüÅŸüm, deÄŸiÅŸim masallarıyla, bu coÄŸrafyanın kadim kaderi tekrar etmekte, baskıcı, tahakküm rejimlerinden biri daha tekerrür etmektedir.Bir yılı aÅŸkın süredir projenin sakıncalarını anlatmaya çalışan tüm sivil toplum yapılanmaları ve emek örgütleri yok sayılarak...

Halkın "Bu projeyi istemiyoruz" diyerek attığı 80 binin üzerindeki imzalar görmezden gelinerek...

Aylarca çalışan 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararları ve uzmanların görüÅŸleri, önerileri, talepleri, hepsi safdışı bırakılarak...

Ä°ktidarın BaÅŸbakanı "Reddi Reddediyorum" dedi diye, ona baÄŸlı çalışan ve sadece bürokratlardan oluÅŸan "koruma" hem de "Yüksek Koruma" Kurulunda alınan bir karar, nasıl meÅŸru olabilir? Nasıl kabul edilebilir?

 

Türkiye'nin dört bir yanını kuÅŸatmış, HES, Termik, Nükleer ve benzeri binlerce doÄŸa, kültür ve yaÅŸam katili proje mahkemelerden ve kurullardan dönerken, bunun önüne geçebilmek için siyasi kurnazlıkla ve hukukun arkasına dolaÅŸmak maksadıyla kurgulanmış Yüksek Koruma Kurulu'nun bu kararını da biz reddediyoruz!

Mahkeme süreci devam ederken ve henüz bilirkiÅŸi raporu açıklanmamışken, yangından mal kaçırırcasına baÅŸlatılan ve sürdürülen bu projelere karşı, insanlar yaÄŸmur, çamur dememiÅŸ 4 aydan bu yana Taksim Nöbetleri tutarak imzalar toplamış, meydanlara çıkarak kitlesel eylemler yapılmış, sivil toplum ve emek örgütleri konferanslar düzenlemiÅŸ, iÅŸin bilimsel olarak neden olamayacacağını anlatmış iken.. Yani bilim, hukuk ve halk bu projeye karşı tek vücut olmuÅŸ iken, bu inad niye?

Ä°nsanlık tarihinin en eski izleri üzerinde, bir insanlık hafızası yok edilmeye çalışılıyor. Hem de yıkılanı yeniden yapacağız aldatmacalarıyla. Oysa Topçu Kışlasının duran iki katını, su kemerlerini, duvarlarını kendilerinin yıkıp yok etmekte olduÄŸu gerçeÄŸi binlerce fotoÄŸrafla belgelenmiÅŸ, haber olmuÅŸ, bilinirken!

Bir de onun da altında yatan, kim bilir kaç binlerce yıllık, kim bilir hangi tarihe ÅŸahitlik etmiÅŸ kalıntıları düÅŸünün! Sözde, halkın "üstün menfaatleri" için yapılıyor bu akıl, vicdan dışı katliam!

 

O halk biz isek ki Biz, halkız. Biz, o "üstün menfaatlerin" gayet farkındayız! Bizler, Taksim'in meydan, Gezi Parkının doÄŸal alan olarak kalmasını istiyoruz. Halk olarak menfaatimizin bu doÄŸrultuda olduÄŸunu söylüyoruz. Bu nedenle, Taksim Gezi Parkı Koruma ve GüzelleÅŸtirme DerneÄŸi'ni kurduk. Parkıyla, meydanıyla, aÄŸacı, çiçeÄŸi, böceÄŸi, doÄŸanın tüm canlıları olarak ortak kullandığımız yaÅŸam alanlarımızı karar vericilerin vandalca saldırılarından korumak, onların yok edici projelerine kurban etmeden güzelleÅŸtirmek için.

'Son Söz' halkındır ve halkın söylediÄŸi olacaktır: Beton deÄŸil, aÄŸaç.. Ne idüÄŸü belirsiz projeler deÄŸil, PARK istiyoruz, MEYDAN istiyoruz! Bu sebeple, parkımızı, hatıralarımızdaki park olarak korumak adına onu yaÅŸatarak güzelleÅŸtirmek inisiyatifini üstümüze alıyoruz! Taksim'i Taksim yapan ne varsa, Taksim'de yaÅŸayan ve Taksim'i yaÅŸatan insanların bir araya gelmesiyle vücut bulan DerneÄŸimiz, Taksim Gezi Parkı'nı sanatın, kültürün, bilim ve sosyal hayatın merkezi yapmak için kuruldu; yani iktidarların yapamadığını yapmak, Taksim'e yakışanı Taksim'e kazandırmak için AYAÄžA KALKMIÅžTIK, ÅŸimdi herkesi AYAÄžA KALKMAYA ÇAÄžIRIYORUZ!

 

Bu amaçla 13 Nisan 2013 Cumartesi günü Taksim Gezi Parkı Festivali'ni gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Bu festival, hiç bitmeden devam edecek eylemler zincirimizin ilk halkasıdır. O gün, orada birlikte ayaÄŸa kalkacak, birlikte ÅŸarkılar söyleyip eÄŸlenecek on yüz binler, biz halkın kararlılığı ve inancının iÅŸareti olarak görülmelidir.

Baharla birlikte Taksim Gezi Parkının nasıl yeniden doÄŸacağını, filizlenip dal, budak salacağını, çiçeklenip ÅŸenleneceÄŸini tüm Dünya hayranlık ve ÅŸaÅŸkınlıkla takip edecek. Adını paylaÅŸmaktan alan, suyun taksim edildiÄŸi beldemizi, su gibi bereketli ve barışın, huzurun, aÅŸkın paylaşıldığı bir diyar olarak Dünya'ya duyuracağız.

Biz kalktık, dünyayı da AYAÄžA KALDIRACAÄžIZ! Parkımız için.. Meydanımız için.. EÅŸit Taksim Ä°çin.

 

Kamu aleme ilan olunur!

Taksim Gezi Parkı Koruma ve GüzelleÅŸtirme DerneÄŸi

 

Festival Programı:

13 Nisan 2013, Cumartesi

11:00 - 18:00 Åženlik : Jonglörler, Sokak Müzisyenleri, Performanslar

18:00 Konser 13 Nisan'da saat 11'de baÅŸlayacak ve gün boyu sürecek sanatsal performansların ardından, 18'de konserimiz baÅŸlayacak.

Konserde yer alacak sanatçı ve gruplar:

Bulutsuzluk Özlemi, Taner Öngür ve Avam, YaÅŸar Kurt, Yasemin Mori, Büyük Ev Ablukada, Korhan Futacı ve Kara Orkestra, Sattas Reggae Band, Karnaval Ä°stanbul, Luxus, Yolda, Tahribad-ı Ä°syan.

Günboyu sürecek etkinliklerde yer alacak performans sanatçıları:

Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Entegre Sokak Tiyatrosu, Kabile Jonglör Ekibi, Candan BaÅŸ (dans sanatçısı), Ä°lker Çetiner (pandomim sanatçısı),

Sokak Müzisyenleri ...



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim