GALERİ
TARÄ°HÄ° KEMER BULUNDU, Ä°NÅžAAT DURDU!

T24/ Taksim'deki altgeçit kazısı hızla devam ederken Cumhuriyet Caddesi'nde tarihi bir kemer bulundu

Taksim'deki altgeçit kazısı hızla devam ederken Cumhuriyet Caddesi'nde tarihi bir kemer bulundu

T24

 

Taksim Meydan Düzenlemesi çerçevesinde yapılan çalışmalar sırasında Cumhuriyet Caddesi'nde tarihi bir kemer açığa çıktı. Ä°BB'nin sekiz ay içinde tamamlamayı hedeflediÄŸi altgeçit kazısının durdurulması ve Arkeoloji Müzesi'nin ortaya çıkan yapıyı korumaya alması bekleniyor.

Elif Ä°nce'nin radikal.com.tr'deki haberine göre, Taksim'deki altgeçit kazısı hızla devam ederken Cumhuriyet Caddesi'nde tarihi bir kemer bulundu. FotoÄŸrafta, yerin yaklaşık bir metre altında Osmanlı dönemine ait olduÄŸu sanılan taÅŸ örme bir duvar ve duvara baÄŸlı bir kemer net ÅŸekilde görülüyor.


Elle kazılacak


Ä°stanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Aralık ayında ihaleyi alan Kalyon Ä°nÅŸaat yetkililerini çağırarak kazının müze denetiminde yapılması gerektiÄŸini ve iÅŸ makinelerindan önce arkeologların el yordamıyla sondaj kazısı yapacağını bildirmiÅŸti.

Radikal'in "Taksim Elle Kazılacak" haberi üzerine dönemin Kültür ve Turizm Bakanı ErtuÄŸrul Günay kazının yavaÅŸlatılmayacağını söylemiÅŸ, "Önce arkeologların nezaretinde iÅŸ makinesi girecek, kültür varlığına rastlanırsa o zaman arkeologlar elle kazacak. Arkeologlarımız gece gündüz hafriyatın başında duracak" demiÅŸti.


Åžimdi ne olacak?


2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma yasası gereÄŸi, hafriyatın hemen durması ve arkeologların çıkacak tarihi eserin boyutlarını görebilmesi için kazı yapması bekleniyor. Kazı sonucunda çıkan yapının tüm ayrıntılarıyla Koruma Kurulu'na sunulması, ve kurulun 'yerinde koruma' ya da 'kaldırılarak koruma' kararı alması gerekiyor. EÄŸer 'yerinde koruma' kararı çıkarsa, projenin tamamen durdurulması ya da baÅŸka bir yöne söz konusu olacak..



 
Taksimplatform.org © 2012. Tüm hakları saklıdır. powered by sinapsiletisim